Správy

Bratislavčania budú musieť od nového roka triediť aj bioodpad

Od budúceho roka sú Bratislavčania povinní triediť odpad vznikajúci pri údržbe záhrad. Nariadenie sa týka domácností v rodinných domoch.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania budú musieť od nového roka triediť aj bioodpad
6
Galéria

V oblasti triedeného zberu odpadov čaká obyvateľov Bratislavy od 1. januára 2017 ďalšia novinka. Pribudnú nádoby na bioodpad.

„V budúcom roku chceme dostať do domácností hnedé kontajnery, v ktorých by sa mali zhromažďovať biologicky rozložiteľné odpady,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu a.s. (OLO) Branislav Cimerman.

Možnosť výberu

Do systému zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO), ktorý vzniká pri údržbe záhrad, sú povinné zapojiť sa domácnosti v individuálnej bytovej výstavbe, teda v rodinných domoch.

Ide o viac ako 20-tisíc domácností, ktoré ročne vyprodukujú vyše 5-tisíc ton bioodpadu.

Veľká časť z tohto odpadu končila doteraz nesprávne, v nádobách na zmesový odpad. Zmeniť by to malo nové nariadenie. Domácnosti si môžu vybrať buď kompostovací zásobník na individuálne kompostovanie alebo zbernú nádobu s pravidelným odvozom.

Treba sa nahlásiť

Odvoz bude zabezpečovať spoločnosť OLO a.s. a bude sa vykonávať sezónne od marca do októbra.

„Vyzývame všetkých obyvateľov, ktorých sa to týka, aby sa najneskôr do 15. januára 2017 prihlásili na magistráte, na Oddelení miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici a dohodli si spôsob nakladania s BRKO,“ informovala hovorkyňa OLO a.s. Beata Humeníková s tým, že služba bude pre občanov poskytovaná bezplatne.

Ilustračný obrázok

Triedenie odpadu
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM