Tomáš Stupavský Rôzne

Bratislava najbližšie dni žije pivom. Navštívte Starú tržnicu a zistíte prečo

Slovensko v posledných rokoch zažíva malú pivnú revolúciu. Na pultoch predajní a v nápojových lístkov podnikov čoraz viac pribúdajú nové značky piva. Minipivovari sa dostávajú do pozornosti verejnosti. Stelesnením ich prezentácie je podujatie, ktoré sa od dnes koná v Starej tržnici.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava najbližšie dni žije pivom. Navštívte Starú tržnicu a zistíte prečo
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Po úspechu minuloročnej jesennej edícii výstavy Salón Piva v Bratislave sa organizátori rozhodli, že milovníkom piva spravia radosť aj tento rok. Od dnes až do piatku si budú môcť návštevníci pod jednou strechou vychutnať pivá z takmer 60 pivovarov zo Slovenska, Čiech, ale aj Nemecka, Rakúska alebo Dánska.

Cieľom podujatia podľa organizátorov nie je, aby sa ľudia opíjali, ale ukázať, že každé pivo je výnimočné. „Chceme predstaviť pivo ako nápoj, ktorý má svoju históriu, svoj príbeh a fantáziu. Kladieme veľký dôraz na širokú ponuku rôznych druhov pív a pivných štýlov z celého sveta,“ uviedol organizátor výstavy Ivan Čižmárik.

Návštevníci majú teda možnosť ochutnať pivo, ale dozvedieť sa viac o správnom spôsobe čapovania a podávania piva, či ako si ho najlepšie vychutnať napríklad v kombinácií s rôznymi druhmi jedál.

Ochutnávka piva, ktoré nikde inde nenájdete

Na podujatí sú prezentované pivá, na ktoré môžete naraziť počas celého roka, no nájdu sa tu aj druhy, ktoré sú navarené špeciálne pre túto príležitosť. Organizátori Salónu Piva Ivan Čižnárik a Miloš Kováč oslovili sládok pivovaru Wywar a vytvorili pivo s názvom Happy Friday 13th.

K pozoruhodnej spolupráci došlo aj medzi kočovnými pivovarmi Hellstork zo Senice, Padre Craft Brews z Košíc a bratislavským Unorthodoxom za asistencie pivovaru Wywar navarili špeciál Freemasons Belgian IPA.

Zaujímavosťou je aj nadymené pivo Pyroman Rauchporter 17-stupňové od pivovaru Kaltenecker. Prehliadnuť sa nedajú ani remeselné limonády Fentimans a Hartridges, z ktorých mnohé sú vyrobené podľa receptúr ešte z čias prohibície.

Na Salóne Piva stretnete aj známe pivovary, ktoré sú členmi Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. Preto tu môžete naraziť na Banskobystrický pivovar Urpiner, bratislavský Patrónsky pivovar a novootvorený Dunajský pivovar, Meštiansky pivovar rovnako z hlavného mesta, Holíčsky pivovar Wywar, pivovar Stupavar, minipivovar Štramák, minipivovar Richtár Jakub a rožňavský pivovar Kltenecker.

Platenie žetónmi

Pri príchode do Starej tržnice návštevníci obdržia sklený pohár Aspen, ktorý vám bude po celú dobu slúžiť na ochutnávku. Na podujatí neplatíte peniazmi u predajcov peniazmi, ale žetónmi, ktoré si je potrebné zameniť v pokladniciach. Podľa toho, koľko vypijete a zjete, treba žetóny zameniť.

„Túto akciu som navštívil aj minulý rok a bol som skutočne prekvapený koľko lahodných pív som nikdy neochutnal. Preto som dnes neváhal ani minútu a prišiel som sem opäť. Som zvedavý na novinky, ktoré sa tu objavia oproti jesennej edícií,“ prezradil pán Ivan, ktorý si vychutnával, ktorý si vychutnával 14-stupňové pivo s názvom Pipa z dielne pivovaru Permon.

„My s kamarátmi chodíme pravidelne na pivné ochutnávky, preto sme si nemohli nechať takéto podujatie ujsť. Ja som konkrétne prišiel ochutnať nejaké dánske pivo,“ povedal nám jeden z návštevníkov.

Salón Piva bude prebiehať od 15.-17. apríl a každý deň bude otvorený od 15.00 do 23.00 hod. Naplánovaná je už aj jesenná edícia, ktorá sa bude v Bratislave konať 16.-18. septembra.

Prečítajte si tiež: Máte radi pivo? Čo ho takto ochutnať na Bratislavskej pivnej exkurzii?

Salón piva v Starej tržnici
22
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM