Nina Táborská Rôzne

Bratislava žije kávou! Svedčí o tom hneď niekoľko skutočností, kde vám pripravia najlepšiu?

Káva je v hlavnom meste témou stále viac diskutovanou. Pribúdajú stále nové kaviarne, konajú sa rôzne diskusie a workshopy, ľudia začali upúšťať od veľkovýrobcov kávy a objavujú lokálnych dodávateľov. Bratislava zažíva kávový boom. Kde vám pripravia skutočne dobrú šálku tohto obľúbeného nápoja?

Ilustračný obrázok k článku Bratislava žije kávou! Svedčí o tom hneď niekoľko skutočností, kde vám pripravia najlepšiu?
Zdroj: TASR

O tom, že káva Bratislavčanov skutočne zaujíma sme sa presvedčili aj vďaka článkom o pôvodných zámeroch Starého Mesta, kedy na čas zmizli z ulíc pojazdné kaviarničky. Búrlivé diskusie utíchli až po tom, čo sa tento týždeň vrátili kávičkári do centra mesta.

Prečítajte si viac tu: Kávu do ruky priamo na ulici si momentálne nekúpite. Miznú s novým vedením z ulíc Starého Mesta moderné projekty?

Nie je káva ako káva. Hovorí o tom aj Martin Králik, majiteľ Pána Králička: „V súčasnosti je káva trendom, ľudia objavili aj iné značky ako veľkovýrobcov, ktorých poznajú na celom svete. Rôznych lokálnych výrobcov a rôzne alternatívy prípravy kávy,“ povedal pre Bratislava24.sk M. Králik.

Kaviarní stále pribúda

Tento mesiac si môžete kávu vychutnať hneď na dvoch nových miestach. Jedným je moderná kaviareň na Budatínskej ulici v Petržalke, druhou je štýlová kaviareň Štvrť na Martinengovej.

Za posledný rok pribudlo v Bratislave viac kaviarní ako kedykoľvek predtým. Navyše sa z nich stávajú miesta, kde máte na výber nielen z niekoľkých druhov kávy a spôsobov prípravy, ale aj miesta, kam ľudia chodia pracovať, čítať, baviť sa, stretávať sa s priateľmi či vychutnávať si dobré jedlo a domáce koláče.

Kaviarne pribúdajú, pretože je po nich dopyt. „Nejde pri tom len o kávu, ale aj o prostredie, kultúrnejší priestor, sú miestom kde sa stretávajú ľudia a v neposlednom rade ide aj o iné vedľajšie produkty ako napríklad domáce sirupy, koláče a podobne, ktoré sa k tomu pridávajú. Dnes sa konajú v kaviarňach tiež rôzne workshopy a diskusie a ľudia si na to zvykajú,“ vysvetľuje Králik, prečo sa kaviarne stávajú vyhľadávanými miestami.

Trend, ktorý neobišiel Bratislavu

Kaviarne majú svoju tradíciu pravdaže aj v Bratislave. „Historicky bola Bratislava mestom, ku ktorej patrila káva. Napríklad také Korzo plné kaviarní. Potom to zaniklo no v súčasnosti sa tento trend opäť vracia,“ priblížil Martin Králik.

Nie je to ale dlho, čo sa objavili v hlavnom meste moderné kaviarne, kde si môžete sadnúť, zapojiť si počítač, pripojiť sa k wifi a pracovať. Bratislava sa pridala k prúdu, ktorý zaplavil celý svet. Stačí zájsť do Prahy alebo rovno do neďalekej Viedne, kde je pravdaže viedenská kaviarenská kultúra každému dobre známa.

Obľúbené bratislavské kaviarne

Každý má obľúbené miesto, kde si vychutná svoj šálok kávy. Medzi dobre známe rozhodne patria Urban House a Gorila.sk Urban space, kde si kávu môžete kúpiť aj domov. Čerstvú, zrnkovú a hneď niekoľko druhov.

Do pozornosti dávame Brew Bar Café. Pokiaľ nepatríte k znalcom kávy, ale máte záujem spoznať iné značky, vyskúšať ako pravá káva chutí a dozvedieť sa aj niečo viac o procesoch jej spracovania, potom by ste Brew Bar Café vo Fresh Market nemali obísť.

K nováčikom s kvalitnou kávou sa pridáva aj Yogi´s v nákupnom centre Bory Mall. Okrem iného, ak chcete vidieť, čo je to skutočné Latte Art, presvedčiť sa môžete práve v Yogi´s.

Tých, čo majú navyše radi ku výbornej káve aj nejaké zaujímavé jedlo, určite potešia U Kubistu. Za zmienku tiež stojí aj Goriffee Kaffeehaus, Casa Del Cafe, Zrnko alebo Priatelia dobrej kávy. Niektorí Bratislavčania nedajú dopustiť ani na Štúr Cafe.

Výbornú kávu ponúkalo aj Moje, ktoré je ale momentálne zatvorené, nakoľko sídlilo v sporných kontajneroch na Šafku.

Káva všade so sebou

V súčasnosti sa veľkým trendom v Bratislave stali aj kaviarne priamo na ulici, kde si kávu jednoducho kúpite do ruky a pokračujete ďalej. Takto je už dlhšie známy Pán Králiček a približne pred pol rokom sa k nemu pridali aj Coffee Brothers.

V Bratislave sú aj kaviarne, ako napríklad Moods Bakery & coffee, kde vám kávu so sebou dajú zadarmo, pokiaľ máte svoj vlastný keepcup.

Stretnúť niekoho na ulici s pohárom kávy už dnes nie je ničím nezvyčajným.

Pre priaznivcov nápoja

Svoje miesto si našiel v Bratislave aj Coffeefest Slovakia, ktorý sa tento rok bude konať v Sheraton Bratislava Hotel 25. – 26. apríla. Tretí ročník festivalu prinesie zaujímavé prednášky od lokálnych aj zahraničných kávových osobností, pražiarov, ochutnávky káv, množstvo espresso barov a brew barov.

V hlavnom meste pribúdajú aj rôzne semináre a diskusie o káve. Jedna taká sa konala pred časom aj v multifunkčnom centre TUTO v Starej tržnici. Kde si mimochodom tiež môžete vychutnať kávu v zaujímavom modernom priestore a namiesto počítača tu zapojiť svoje deti do rôznych aktivít. V Starej tržnici nájdete aj ďalšiu kaviareň s vynikajúcimi Bratislavskými rožkami a domácou bábovkou – Dobre&Dobré, kde má vaša šálka kávy aj úplne iný rozmer. Kaviareň totiž zamestnáva ľudí bez domova.

Prečítajte si tiež: Kofeín – zdravý alebo škodlivý pre naše zdravie?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM