Michaela Katonová Rôzne

Bratislava zhasne svoje dominanty pre dobrú vec

Hlavné mesto sa ponorí do tmy. Na hodinu vypne osvetlenie Primaciálneho námestia, veže Starej radnice, Dómu sv. Martina či Prezidentského paláca.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava zhasne svoje dominanty pre dobrú vec
Zdroj: TASR

Bratislava sa dnes zapojí do najväčšej celosvetovej kampane Hodina Zeme, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti v oblasti klimatických zmien.

Na šesťdesiat minút v čase od 20.30 do 21.30 zhasne osvetlenie Bratislavského hradu, Prezidentského paláca, Primaciálneho námestia, Veže Starej radnice či Dómu Sv. Martina.

Sprievodný program odštartuje na Primaciálnom námestí o 18-tej hodine. Účastníci si budú môcť vybicyklovať energiu na výrobu cukrovej vaty.

Samotný ceremoniál symbolického zhasnutia dominánt Bratislavy sa začne pätnásť minút po ôsmej hodine večer a Bratislavčanom sa prihovorí aj námestníčka primátora Iveta Plšeková. „Táto kampaň je veľmi dôležitá pre celý svet, nielen pre Bratislavu. Klimatické zmeny nás už trápia a hlavné mesto začína s týmito problémami bojovať napríklad aj v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy,“ objasnila.

Na Primaciálnom námestí zahrá o 20.30 svoj nočný swingový koncert kapela Funny Fellowes a v rovnakom čase sa začne aj symbolická cyklojazda Hodiny Zeme. Cyklistom budú počas jazdy hrať naživo bubeníci z kapely La3No Cubano, ktorí sa povezú na kargobajkoch.

V minulom roku sa do Hodiny Zeme zapojilo viac ako 7-tisíc miest zo 172 krajín sveta. Iniciátorom a hlavným organizátorom je organizácia WWF (World Wide Fund for Nature), ktorá stojí za myšlienkou celosvetovej kampane od jej vzniku v roku 2007. Nedávno začala pôsobiť aj na Slovensku.

Prečítajte si aj: Počas Hodiny Zeme zhasne Bratislavský hrad i Prezidentský pa­lác

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM