Nina Táborská Rôzne

Bratislava vo svetovom rebríčku kvality života predbehla Brusel aj New York

Server numbeo.com pravidelne zverejňuje rebríček kvality života v rôznych mestách a metropolách po celom svete. Opäť odhalil najnovšie výsledky. V celosvetovom rebríčku skončila Bratislava na 70. mieste zo 143, v európskom na 30. mieste z 54. Ktoré mestá predbehla?

Ilustračný obrázok k článku Bratislava vo svetovom rebríčku kvality života predbehla Brusel aj New York
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Numbeo patrí k najväčším svetovým databázam, ktorá vychádza z online prieskumov. Poskytuje aktuálne informácie o mestách a krajinách po celom svete – o svetových životných podmienkach, vrátane nákladov na bývanie, ukazovateľov bývania, zdravotnej starostlivosti, dopravy, zločinu a znečistenia. Prieskum je aktualizovaný vždy jedenkrát za pol roka.

Mestá a metropoly sú v rebríčku radené na základe ôsmich kritérií:

  1. kúpna sila,
  2. kriminalita,
  3. úroveň zdravotnej starostlivosti,
  4. index spotrebiteľských cien,
  5. cena nehnuteľností,
  6. dopravný ruch / čas strávený dopravou po meste,
  7. miera znečistenia ovzdušia,
  8. klimatický index.

Prvé tri miesta v rebríčku obsadili Canberra / Austrália, Adelaide / Austrália, Zürich / Švajčiarsko. Päticu uzatvárajú Edinburgh / UK a nemecký Mníchov.

Bratislavu predbehli Brno (46. miesto) aj Praha (58. miesto). Neďaleká Viedeň skončila na 14. mieste. Za sebou však hlavné mesto Slovenska nechalo napríklad Varšavu, Brusel, Budapešť či Paríž. V celosvetovom meradle Bratislava predbehla napríklad New York aj Miami.

Bratislava si oproti poslednému prieskumu polepšila. Dobre dopadlo napríklad hodnotenie dopravy, môže však za to fakt, že nepatrí k najväčším mestám. Celý rebríček s hodnoteniami môžete nájsť TU.

Prečítajte si tiež: Viete, ktoré reštaurácie patria do prvej desiatky najlepšie ohodnotených podnikov v Bratislave? Pozrite sa na ceny jedál

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM