Tomáš Stupavský Rôzne

Bratislava trochu inak: Ako si zahraniční filmári predstavujú Bratislavu? Chudoba, nebezpečenstvo a smrť

Filmový režiséri mnohokrát popustia uzdu svojej fantázii, čoho výsledkom bývajú snímky, ktoré nemajú nič spoločné s realitou. Možno ste o tom nevedeli, ale aj Bratislava sa stala obeťou výmyslu zahraničných tvorcov. Pozrite sa, ktoré filmy zobrazujú naše hlavné mesto nie práve v ideálnom svetle.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava trochu inak: Ako si zahraniční filmári predstavujú Bratislavu? Chudoba, nebezpečenstvo a smrť
Zdroj: YouTube.com

Aj keď sa naša krajina už dokázala presláviť vo svete napríklad hokejom a cudzinci vďaka tomu už vedia určiť, že Slovensko sa nachádza v Európe, stále majú zahraniční jedinci problém odhadnúť, na akej úrovni u nás skutočne žijeme.

Výnimkou nie sú ani zahraniční filmári, ktorí Slovensku a hlavne Bratislave pripisujú úplne nezmyselnú charakteristiku a predovšetkým zlú geografickú polohu. Preto vás nemôže prekvapiť, že v niektorých snímkach sa herci nachádzajúci „akože“ v Bratislave a pritom ani jedno miesto nespoznávate. Je to preto, že ani jeden z filmov z nášho výberu sa v našom hlavnom meste skutočne nenatáčal. Snímky boli vytvorené vo Viedni, Sofii alebo na českom vidieku.

Čo majú ale všetky zahraničné filmy z Bratislavy spoločné? Perfektne to vystihol filmový odborník Peter Konečný: „Hrdinovia zahraničných filmov odohrávajúcich sa v Bratislave majú jednu vec spoločnú, a to čo najskôr utiecť smerom na západ, kde sa stáva oázou pokoja vysnená rakúska hranica“.

Eurotrip

Tento americký snímok režiséra Jeffa Schaffera pobúril takmer celú slovenskú verejnosť. Film vykreslil naše hlavné mesto ako jednu zo stok východného bloku. O čo v tejto snímke ide? Skupina štyroch amerických študentov sa vydá na výlet po Európe, aby našli jedno dievča.

Pri svojej ceste navštívia niekoľko európskych krajín, kde sa stretnú so stereotypmi, ktoré sú o konkrétnych štátoch známe. Anglicko – futbaloví chuligáni, Holandsko – marihuana, sex, Nemecko – sympatie k fašizmu.

No skutočné dobrodružstvo štvorica zažije, až keď príde do Bratislavy. Rozbité domy, ľudia umývajúci sa na ulici, pes nesúci odseknutú ruku, to všetko tu hlavní hrdinovia nájdu. Ale potom objavia čaro Bratislavy a síce, že za 1,83 dolára si tu môžu žiť ako králi. Luxusný hotel, masáže, skvelé jedlo a neodviazaná zábava.

Hostel

Trochu z iného súdka bola Bratislava vyobrazená v americkom horore z dielne Eliho Rotha s názvom Hostel. Opäť podobný scenár, dvaja Američania a jeden Islanďan cestujú po Európe s cieľom „zalaškovať“ si s tamojšími ženami.

Následne dostanú tip, že najlepšie dievčatá sú v Bratislave. Na druhý deň už mládenci sedia šťastne vo vlaku a tešia sa, ako si užijú trochu neviazanej zábavy. No ich nadšenie sa o chvíľu mení na boj o holý život. Hlavní hrdinovia sa ocitajú v nemenovanom hostely, odkiaľ sú ľudia unášaní do spaľovne, kde si boháči platia za to, aby mohli kruto a nechutne mučiť nič netušiace obete.

Z filmu sa teda dozvedáte, že Bratislava je centrom zločinu, mafie, vražedných maniakov a rómskych detí, ktoré vás kvôli žuvačkám dokážu bez problémov zabiť. Nakoniec sa príbeh končí čiastočným „happy endom“, keď jeden z hrdinov uteká vlakom do Viedne.

The Living Daylights (Dych života)

Vedeli ste, že sa James Bond preháňal po Viedenskej ceste v Petržalke a v pätách mal príslušníkov verejnej bezpečnosti? Teda, v spomínanej mestskej časti sa to stalo iba „akože“. Skutočne sa „bondovka“ z 80. rokov Dych života natáčala vo Viedni. V úlohe Jamesa Bonda sa predstavil Timothy Dalton.

Tentokrát mal tajný agent za úlohu prekaziť diabolský plán ruskej KGB. A tak sa agent 007 vydáva do Bratislavy, aby zariadil útek generála KGB Koskova, ktorý v skutočnosti pracuje pre britskú tajnú službu. Celý dej snímky režiséra Johna Glena je vyšperkovaný (na tú dobu) skvelými akčnými scénami.

Ale jedna z najlepších častí filmu je, keď James Bond uniká v zasnežených horách na puzdre od hudobného nástroja, pričom po ňom strieľa horda nepriateľov. A opäť prichádza záchrana, rakúske hranice. No, keď sa zamyslíte, kde na našej západnej hranici sa nachádzajú zasnežené hory?

Derailed (Teror vo vlaku)

Predstavte si, že v Bratislave sa objavila aj hviezda akčných filmov Jean-Claude Van Damme. Teda aspoň vo filme. Režisér Bob Misiorowski si vybral práve naše hlavné mesto za miesto, kde sa vyrába nebezpečná biologická zbraň.

Tú ukradne zvodná zlodejka (poverenie americkej vlády), ktorú ma chrániť neohrozený agent Jean-Claude Van Damme. Jasné, že nič nepôjde podľa plánov a vlak smerujúci z Bratislavy do Mníchova prepadnú teroristi, ktorí sa chcú zmocniť ampuliek s pravými kiahňami. A potom to už poznáte, hlavný hrdina likviduje jedného zloducha za druhým a nakoniec zachráni celý svet.

Trailer k filmu Eurotrip Trailer k filmu Hostel Trailer k filmu The Living Daylights Trailer k filmu Derailed

Pod článkom nájdete scénu z filmu Eurotrip, keď skupina amerických študentov prichádza do Bratislavy:

Film Eurotrip, Bratislava
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM