Rôzne

Bratislava sa vráti v čase do roku 1620. Sad Janka Kráľa sa zmení na veľké bojisko

Napínavé súboje, rinčanie zbraní, prehliadku historických predmetov, to všetko budete môcť onedlho vidieť na jednom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa vráti v čase do roku 1620. Sad Janka Kráľa sa zmení na veľké bojisko
23
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

V sobotu sa Sadom Janka Kráľa bude niesť rev statných bojovníkov, dunenie diel aj praskot muškiet. Skupina historického šermu (SHŠ) Banderium pripravila rekonštrukciu vojenského stretu, ktorý významne ovplyvnil dianie v regióne a v celom Uhorsku.

Bitka o Bratislavu

Počas kultúrno-historického festivalu Bitka o Bratislavu budete môcť vidieť aj výcvik a fungovanie vojenského tábora, dobových jednotiek a ukážky dobového života. Hlavnou časťou programu bude už spomínaná rekonštrukcia vojenského stretu z obdobia prvej polovice 17. storočia, zasadená do prostredia historického Uhorska.

„Oproti minulým ročníkom sa tentoraz posunieme v čase o rok dopredu. Pôjde o rekonštrukciu bitky – krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami mesta 8. októbra 1620. Šťastena sa pomaly začala odvracať od vzbúrených českých stavov a povstanie Gabriela Bethlena v tomto čase už tiež strácalo na dôraznosti. Preto sa cisársky veliteľ Dampierre pokúsil nečakaným výpadom zmocniť Bratislavy, vtedajšieho Prešporku, stále ovládaného Bethlenovými mužmi,“ pozývajú príbehom z histórie na akciu jej organizátori zo SHŠ Banderium a Bratislavského okrášľovacieho spolku. Ako bitka dopadla, sa dozviete v sobotu na „bojisku“ v Sade Janka Kráľa.

Program festivalu

  • 10:00 hod. – Festival otvorí salva z diel, ktorá ohlási sprístupnenie tábora pre verejnosť. Môžete obdivovať dobové remeslá a občerstviť sa.
  • 13:00 hod. – Dobový kostýmový sprievod účinkujúcich, doprevádzaný zvukom bubnov. Na vybraných miestach slávnostné salvy z muškiet.
  • 15:00 hod. – Ukážky vojenských manévrov. V Sade Janka Kráľa sa po dobovom sprievode uskutočnia komentované ukážky výcviku pikanierov, mušketierov a iných bojových jednotiek.
  • 16:00 hod. – Rekonštrukcia obliehania zo 17. storočia. Znepriatelené strany skrížia svoje zbrane v Bitke o Bratislavu.

sobota 30. septembra / Sad Janka Kráľa / od 10:00 hod. / vstup voľný

Rekonštrukcia bojov o Bratislavu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM