Tomáš Stupavský Futbal

Bratislava sa asi Národného futbalového štadióna nedočká! Kmotrík ho už stavať nechce

Čo sa stane s rozostavaným štadiónom na Tehelnom poli? Všetci sme sa už tešili, že Bratislava bude mať konečne dôstojný futbalový stánok, no nastal veľký problém! Prezident Slovana Bratislava Ivan Kmotrík starší sa vzdal výstavby Národného futbalového štadióna (NFŠ).

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa asi Národného futbalového štadióna nedočká! Kmotrík ho už stavať nechce
Zdroj: TASR

Toto nikto nečakal! Podnikateľ Ivan kmotrík odmieta naďalej financovať výstavbu NFŠ z vlastných peňazí. Informoval o tom verejnosť po pondelňajšom zápase 28. Kola Fortuna ligy medzi Slovanom a Senicou (4:1).

Podľa majiteľa Slovana je teraz na ťahu štát a najideálnejším riešením by bolo, keby sa výstavby nového štadióna ujala slovenská vláda. Ako ďalej informoval na včerajšej tlačovej besede, štadión by sa mohol dostavať v horizonte jeden a pol roka. Ak všetko pôjde plánov a kompetentní si budú vychádzať v ústrety, Bratislava by mohla mať nový štadión v polovici roku 2017.

Ľuďom prekáža, žeby štadión vlastnil Kmotrík

„Mám toho za uplynulé mesiace plné zuby. Podľa môjho názoru bude najlepšie, keď vlastníkom štadióna nebude Kmotrík, ale mestská časť alebo vláda. Chceme vymazať problémy, aby sa ľudia prestali sťažovať, lebo si myslia, že štadión chce stavať Kmotrík, aby na ňom mohol zarábať. Nám za tie roky dalo strašne veľa práce, aby sme dostali od 35 organizácií územné rozhodnutie, celá záležitosť je momentálne na prokuratúre. S tým súvisiace nekončiace problémy nás už stáli veľa peňazí. Preto tvrdím, že ideálne bude, ak bude štadión vlastniť štát a Slovan si tu bude môcť prenajať šatne a ihrisko a hrávať na ňom,“ povedal pre TASR Kmotrík, ktorý očakáva posun v rokovaniach v priebehu nasledujúcich týždňov.

Prečítajte si tiež: Neuveriteľné: Na Tehelnom poli sa naozaj začali výkopové práce

„Uvidíme, ako sa k tomu postaví mesto a vláda. V každom prípade si stojím za tým, že bude menej starostí, keď nebude majiteľom štadióna Kmotrík. Štadión tu ostane, ja tu byť nemusím… My sme zo štátu nečerpali ani korunu, hoci sme mohli. Nechceme vyciciavať štátne peniaze, pokiaľ to nebude dohodnuté. Pokiaľ si niekto myslí, že chce na tom Kmotrík zarábať, tak je na omyle. Aj preto som dnes učinil toto rozhodnutie,“ dodal pre TASR prvý muž Slovana.

Postaví štadión štát?

Ako nepriamo uviedol Ivan Kmotrík, teraz je na ťahu vláda. Tú, šokujúci krok prezidenta Slovana, naozaj prekvapil.

„Pán Kmotrík s nami nerokoval, lebo zmluvu sme neuzatvárali s pánom Kmotríkom. Nakoľko sa táto informácia objavila len včera, ešte nie je možné vyjadriť sa ku konkrétnostiam. Vzniknutou situáciou sa však samozrejme budeme zaoberať a o výsledku budeme verejnosť informovať. Určite budeme zvažovať aj jednu z možností, že by štadión postavil štát,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Problém aj pre mesto

No tento problém sa nebude týkať iba slovenskej vlády, ale aj samotného mesta. Však kto by chcel mať v uprostred mesta obrovskú jamu. Pozemok, na ktorom má vyrásť NFŠ patrí do mestskej časti Nové Mesto.

„Naša mestská časť nemá dostatočné kapacity na to, aby mohla niesť celú zodpovednosť za takú veľkú stavbu ako je Národný futbalový štadión. Nové Mesto vykonáva na území Tehelného pola iba stavebný dozor, celý pozemok patrí magistrátu, uviedol pre Bratislava24.sk hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

S otázkou, ako bude ďalej postupovať hlavné mesto pri výstavbe NFŠ, sme oslovili aj magistrát. Na vyjadrenie mesta stále čakáme.

Celý proces výstavby NFŠ sa ťahá už ťahá takmer osem rokov. Ako informoval TASR dôvodov, prečo je na Tehelnom poli jama, je viacero. Poslednú kvapku do mora problémov s výstavbou dali mestskí poslanci, ktorí Kmotríkovi vypovedali nájomnú zmluvu a tiež prokuratúra, ktorá prešetruje územné rozhodnutie.

Prečítajte si tiež: Územné rozhodnutie na Národný futbalový štadión ostáva platné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM