Kultúra

Bratislava sa opäť ubráni napoleonským vojskám

Atmosféru 19. storočia pomôže dotvoriť približne 450 bojovníkov, nadšencov a členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa opäť ubráni napoleonským vojskám
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku, pochodu na bojové pole, rekonštrukcia historických bojov a veľa ďalšieho aj tento rok prinesie tradičné podujatie kultúrneho leta Bratislavského samosprávneho kraja „Ubránili sme sa“. Uskutoční sa pri príležitosti 207. výročia obliehania Bratislavy francúzskym cisárom Napoleónom I.

„Pre Bratislavu je to významný medzník a sme radi, že si ho pripomíname aj takouto názornou formou. Podujatie si obľúbili aj turisti, ktorí ho každý rok húfne navštevujú. Je to aj taká pridaná hodnota aj pre našich školákov, ktorí si na základe ukážok dokážu lepšie zapamätať učebnú látku,“ vyzdvihol význam podujatia Pavol Frešo, bratislavský župan.

Bohatý program

Podujatie pod názvom „Ubránili sme sa“ podporuje Bratislavský samosprávny kraj každoročne. Tento rok sa uskutoční v dňoch 20. – 22. mája 2016 v Sade Janka Kráľa s vyvrcholením v sobotu o 17. hodine, na Tyršovom nábreží v Petržalke a v centre Bratislavy.

Atmosféru 19. storočia pomôže dotvoriť približne 450 bojovníkov, nadšencov a členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska.

Návštevníci sa tak budú môcť aspoň na chvíľu preniesť do histórie vďaka bohatému programu a sprievodným podujatiam. V piatok sa v Sade Janka Kráľa začne od 10.00 h budovať vojenský tábor a deň zavŕši večerné delostrelecké ostreľovanie na Tyršovom nábreží.

Historická bitka o Bratislavu

Pochod vojsk francúzskej a rakúskej armády zo Sadu Janka Kráľa cez Most SNP do centra Bratislavy na Hlavné a Primaciálne námestie odštartuje v sobotu o 9.30 h. Na popoludnie si v Sade Janka Kráľa organizátori prichystali ukážky vojenského výcviku, života oboch armád, prehliadky vojenského tábora a návštevníci si dokonca budú môcť vyskúšať aj streľbu z pušiek. Chýbať nebude ani formovanie jednotiek oboch armád, teda príprava na boj a ich pochod na bojové pole.

Vyvrcholením programu bude rekonštrukcia historickej bitky o Bratislavu z roku 1809, ktorá sa odohrá na improvizovanom bojisku v Sade Janka Kráľa medzi 17.00 h – 18.30 h. Otvorí ju bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý nad podujatím „Ubránili sme sa“ prevzal záštitu.

Večer bude program pokračovať formovaním delostreleckých jednotiek francúzskej armády a pochodom vojska zo Sadu Janka Kráľa na Tyršovo nábrežie k Mostu SNP, kde sa bude medzi 21.30 h – 22.00 h konať delostrelecké bombardovanie Bratislavy.

Počas soboty budú v Sade Janka Kráľa a za nákupným centrom pripravené aj sprievodné podujatia pre deti, prezentácia dobového vojenského táborenia , prezentácia dobových remesiel a ľudového umenia. Chýbať nebude ani dobová a ľudová hudba, ktorú bude reprezentovať skupina Slovenskí Gajdoši.

Prečítajte si tiež: Čo ponúka Bratislava počas pracovného týždňa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM