Michaela Katonová Správy

Bratislava sa dopravne zmení. Pribudne sedem nových železničných zastávok aj záchytné parkoviská

Hlavné mesto čakajú dopravné zmeny, tie sa dotknú predovšetkým železničnej dopravy. K siedmim vlakovým staniciam pribudnú aj záchytné parkoviská Park & Ride, ktoré v okolitých európskych metropolách fungujú už roky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa dopravne zmení. Pribudne sedem nových železničných zastávok aj záchytné parkoviská
Zdroj: TASR

Koncepciu, ktorá prepája hromadnú dopravu a parkovacie plochy, Bratislava zatiaľ vôbec nevyužíva. Čoskoro by sa to však malo zmeniť. Počet parkovacích miest Park & Ride vo Viedni je 8 400, Praha ich má 5 600, Berlín viac ako 27-tisíc a naše hlavné mesto žiadne. Na mieste je preto otázka, akým spôsobom môže mesto túto koncepciu využiť.

V Bratislave by malo do roku 2020 vyrásť sedem nových železničných zastávok, terminálov integrovanej osobnej prepravy. Zvýšiť by mali dostupnosť Vrakune, Ružinova, Devínskej Novej Vsi, Dúbravky, Karlovej Vsi, Patrónky, Mladej gardy či Kramárov. Cestujúcim umožnia lepší prestup medzi železničnou a mestskou hromadnou dopravou.

Terminály Vrakuňa, Ružinov a Trnávka by mali byť postavené v rokoch 2017 až 2019. Ostatné majú byť vybudované do roku 2020.

Verejnú dopravu by mali posilniť v budúcom roku aj záchytné parkoviská v okolí Bratislavy, spomínané Park & Ride. S jedným z prvých návrhov na parkoviská v blízkosti priesečníkov železničnej a diaľničnej dopravy, prišiel tím z ateliéru architektúry a designu Bogár Králik Urban. „V jedenástich vybraných lokalitách parkovísk Park & Ride je potenciál umiestniť viac ako 5-tisíc parkovacích miest. Výstavba takýchto parkovísk znamená výrazné odľahčenie,“ konštatuje tím.

Ministerstvo dopravy momentálne ako vzorové pripravuje parkoviská v Ivanke pri Dunaji, Pezinku, Nových Košariskách a Zohore. V prípade úspechu chce rezort dopravy podporovať budovanie takýchto parkovísk aj v iných obciach v okolí Bratislavy.

Zdroj: TASR / Dnes24

Prečítajte si tiež: Štát urobil krok vpred k zapojeniu SIH do financovania obchvatu Bratislavy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM