Aktualizované Správy

Bratislava privítala vzácnu návštevu. Dalajláma rozprával o životných hodnotách

Hlavné mesto privítalo v sobotu v popoludňajších hodinách tibetského duchovného vodcu 14. dalajlámu. Vrcholom jeho návštevy bola verejná prednáška.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava privítala vzácnu návštevu. Dalajláma rozprával o životných hodnotách
11
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa informácií portálu sme.sk čakalo na dalajlámu pred hotelom niekoľko desiatok ľudí, medzi nimi aj Tibeťania, s ktorými prehodil pár slov.

Na Slovensku po tretíkrát

Dalajláma, vlastným menom Tenzin Gyatsoa, je na Slovensku už po tretíkrát. Na všetky ho pozvali manželia Csaba a Suzanne Kissovci, ktorí v šamorínskej synagóge prevádzkujú multikultúrne centrum.

Terajší príchod je súčasťou jeho cesty európskymi mestami. V rámci návštevy Bratislavy mal dalajláma v nedeľu verejnú prednášku v Národnom tenisovom centre v Bratislave, počas ktorej rozprával o základných životných hodnotách.

Zdôraznil potrebu lásky, tolerancie či radosti

„Všetci máme právo na to, aby sme dosiahli šťastie. V živote máme veľa problémov, ale na svete je veľa dôvodov na to, aby sme boli optimisti,“ povedal tisícom ľudí v Národnom tenisovom centre.

Dalajláma zdôraznil potrebu lásky, tolerancie, spokojnosti, radosti a sebadisciplíny. Poukázal aj na dôležitosť vytvárania náboženskej harmónie. „Napriek tomu, že vyznávame iné filozofie, náboženstvá, iný spôsob života, máme spoločný cieľ. Šírenie súcitu je cieľom nás všetkých a tiež vytvorenie náboženskej harmónie,“ uviedol.

Stretol sa aj s prezidentom

V nedeľu sa dalajláma stretol aj so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom a niekoľkými poslancami. „Dnes som mal tú česť opäť sa stretnúť s dalajlámom, prvýkrát ako prezident. S najvyšším tibetským duchovným sme hovorili o potrebe porozumenia medzi ľuďmi. O tom, že všetky náboženstvá sú si podobné, ak je ich základom láska, odpúšťanie, empatia,“ uviedol po stretnutí na sociálnej sieti Facebook prezident Kiska.

Tibetský duchovný vodca bude v Bratislave do pondelka, potom sa presunie do Prahy, kde vystúpi v rámci konferencie Fórum 2000.

Čítajte aj: V priestoroch Café Štúdia sa nahrávali platne. Hudobné legendy tam stretnete aj dnes

Tibetský duchovný vodca 14. dalajláma
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM