Nina Táborská Rôzne

Bratislava príde o desiatky stromov, musia byť vyrúbané?

Marec - mesiac rúbania stromov. Tak by sa dali označiť posledné týždne, počas ktorých vyťali v hlavnom meste hneď niekoľko drevín. Niektoré museli, iné majú padnúť pre administratívnu prekážku.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava príde o desiatky stromov, musia byť vyrúbané?
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Projekt „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy“ hlavné mesto postupne realizuje s cieľom zmierniť negatívne dopady zmeny podnebia na Bratislavu a jej obyvateľov.

V rámci projektu na Františkánskom námestí vyťalo mesto v uplynulých týždňoch desať starých stromov, ktoré postupne nahradí mladou výsadbou. Stromy na Františkánskom námestí, staré približne 40–60 rokov, boli v zlom zdravotnom stave. Ich výrub však rozdelil obyvateľov mesta na dva bojové tábory.

O štyridsiatku stromov príde Námestie Slobody. Ich stav si rovnako vyžaduje výrub, podľa dendrologického posudku, ktorý si nechalo vypracovať mesto, ohrozujú bezpečnosť ľudí. Nahradené majú byť novými drevinami.

Rovnaké množstvo stromov vytnú aj v blízkosti futbalového ihriska na Tomášikovej ulici v Novom Meste. O ich výrub požiadal športový klub, ktorý na ihrisku hráva – stromy sú totiž v zlom stave a ohrozujú okolie i malých futbalistov. Výrub nesúvisí s projektom Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy.

Bratislavčanov rozhneval uplynulé dni aj výrub piatich stromov na električkovej zastávke Žilinská. Tu však nejde o choré stromy, ktoré by si vyťatie vyžadovali z bezpečnostných opatrení, ani o výrub, ktorý by mal spojitosť s projektom mesta. Súvisí to s kolaudáciou modernizovanej električkovej trate na Hlavnú stanicu. Aktivisti už proti výrubu spísali petíciu, ktorej cieľom je presadiť zmenu stavby električkovej zastávky, aby mohli ostať zachované zdravé stromy.

Obmedzenie v súvislosti s výrubom stromu čaká v piatok (18.03.) obyvateľov mesta aj v úseku ulice Chorvátska 3 až Chorvátska 5.

Ku komplexu projektov Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy nepatrí len rozsiahly výrub starých stromov a výsadba nových. Mesto hovorí aj o sprístupnení novej zelenej verejnej plochy na ulici Svoradova, prícestnej zeleni a vodozádržných opatreniach na Rožňavskej ulici a zelených „vegetačných“ striech na Domove seniorov Archa a na škôlke Za kasárňou.

HLASUJTE: Nahradia nové stromy v centre dostatočne tie staré, ktoré vyťali?

Vyrúbané stromy
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM