Kultúra

Bratislava ožije svetovou hudbou. Vystúpia slovenskí i zahraniční interpreti

Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta sa môžu tešiť na World Music Festival. Štvordňové podujatie prinesie koncerty domácich i zahraničných skupín.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava ožije svetovou hudbou. Vystúpia slovenskí i zahraniční interpreti
Zdroj: World Music Festival

V Bratislave sa dnes (21. septembra) začína 2. ročník World Music Festivalu. Štvordňové podujatie určené fanúšikom hudobných tradícií a ich pozmeneným a modernizovaným formám v podobe world music prináša koncerty domácich i zahraničných skupín. Festival otvorí bubnový sprievod kapely Maribondo, ktorý prejde cez celé Staré Mesto.

Žánrovo pestrý hudobný program

Na veľkom pódiu na Hlavnom námestí sa predstavia (22. a 23. 9.) domáci interpreti Banda, Katarína Máliková, Ľudové mladistvá, Karpaton, Ľubomír Gašpar Cimbal Project a Karina Sarkisjan. Poslední traja interpreti sa na festival dostali na základe otvorenej výzvy a odborného i poslucháčskeho hlasovania. Okrem reprezentantov slovenskej world music scény vystúpi aj talianska Kaláscima, jedna z najpopulárnejších skupín hrajúcich v štýle pizzica taranta.

Ateliér Babylon bude v sobotu (23. 9.) dejiskom žánrovo pestrého galaprogramu festivalu. Vystúpi poľské duo Karolina Cicha & Bart Palyga s programom 9 jazykov, v ktorom zaznejú piesne v jazykoch národností obývajúcich kedysi východopoľské mesto Bialystok. Ďalším účinkujúcim je francúzsky kontrabasista Renaud Garcia-Fons, ktorého bude sprevádzať Derrya Türkan, turecký hráč na tradičné husle kemenče. O tanečne ladený záver sa postará bulharská skupina Oratnitza.

Naučte sa tancovať

Súčasťou festivalu je dnešný workshop tanca pizzica taranta s členmi skupiny Kaláscima či Tanečný dom v KC Dunaj, na ktorom sa záujemcovia môžu naučiť tancovať slovenské ľudové tance. V programe ďalej figurujú pouličné bubenícke šou, workshopy hry na perkusie či festivalová električka.

V rámci festivalu sa tiež uskutoční medzinárodná konferencia. V Zichyho paláci odznejú príspevky o domácich podujatiach – napríklad o 15 rokoch existencie Tanečných domov na Slovensku a o folklórnom festivale Východná. Zahraničné príspevky sa budú venovať témam ako Umenie komunikácie, Hudba a jej usporiadanie v Nemecku a siete globálno-lokálnej hudby či Aké sú možnosti pre hudobníkov world music na turné v meniacej sa Amerike.

Hry pre deti

Mladším návštevníkom festivalu je určený detský program na Hviezdoslavovom námestí (23. 9. od 14:00 hod.), kde sa deti môžu aktívne zapojiť do starodávnych pastierskych hier z okolia Trenčína, vyskúšať si ľudový kroj či pozrieť si latino show La Portella alebo vystúpenie detského folklórneho súboru Gerulata.

Všetkým vekovým kategóriám je venovaný bubenícky workshop Bubnovačka Orchestra – Rytmika, uskutoční sa na nádvorí Zichyho paláca (24. 9. o 14:00 hod.). Priestor súčasnej kultúry A4 bude o 18:00 hod. miestom slávnostnej premiéry dokumentárneho filmu Mareka Šulíka a etnologičky Jany Belišovej Ťažká duša „o zrkadlení života Rómov v ich tradičných žalostných piesňach“. „Okrem filmu sa budú prezentovať aj krátke videá na túto tému, zbierka piesní, cestopis a zaznejú rómske piesne v živom prevedení,“ informovala PR manažérka festivalu Ľubica Zajacová Záborská.

Ilustračný obrázok

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM