Rôzne Správy

Bratislava oslavuje Deň Európy na Hlavnom námestí

Deviaty máj je Dňom Európy. Pripomíname si, že práve v tento deň v roku 1950 začala integrácia. Bolo to deklaráciou Roberta Schumana, ktorý vyzval európske krajiny, aby sa spojili a spolupracovali.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava oslavuje Deň Európy na Hlavnom námestí
6
Galéria
Zdroj: Zastúpenie EÚ na Slovensku

Dozvedieť sa viac o Európskej únii, pripomenúť si aj symbolické narodeniny EÚ a osláviť spoločný sviatok Európanov. To je cieľom dnešného podujatia Deň Európy, ktoré sa koná na Hlavnom námestí v Bratislave.

Európska únia oslavuje

„Deviaty máj je Dňom Európy. Pripomíname si, že práve v tento deň v roku 1950 začala integrácia v Európe. Bolo to deklaráciou Roberta Schumana, ktorý vyzval európske krajiny, aby sa spojili a spolupracovali, a tým sa vyhli vojnám v Európe,“ uviedol pri príležitosti osláv Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku. Podľa neho tento deň zároveň pripomína, že okrem slovenskej národnej identity, máme aj európsku identitu a európske občianstvo.

EÚ podľa Chreneka priniesla Slovensku nové práva a príležitosti, okrem voľného pohybu aj programy na podporu študentov a vzdelávania, vedcov, miest a obcí, kreatívcov či malých a stredných podnikateľov. Dôležitú úlohu zohráva aj spoločná mena euro a eurofondy.

A keďže Európa je hlavne o spolupráci, v hlavnom meste sa pri tejto príležitosti koná spoločné podujatie 40 partnerov. Predstavujú sa viaceré európske a slovenské inštitúcie, zástupcovia rôznych európskych programov či Úrad vlády SR, ministerstvá a veľvyslanectvá.

Vedomosti aj zábava

Súčasťou programu Deň Európy na Hlavnom námestí sú tiež vedomostné kvízy, súťaže a hudobné vystúpenia. Môžete sa tešiť na kapely ako Korben Dallas, Puding pani Elvisovej a Tolstoys. Na hlavnom pódiu sa vystriedajú aj rôzne záujmové skupiny s vystúpeniami v slovenčine i v ďalších európskych jazykoch. Podujatie bude sprevádzať DJ Rádia FM.

V stánkoch európskych veľvyslanectiev, kultúrnych centier, európskych sietí, ako aj v stánku Zastúpenia Európskej komisie v SR a Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu sa dozviete všetko o členských krajinách Európskej únie aj o príležitostiach, ktoré Európska únia ponúka.

Bratislava oslavuje Deň Európy na Hlavnom námestí
6
Galéria
Zdroj: Zastúpenie EÚ na Slovensku
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM