Kultúra Správy

Bratislava opäť otvorí svoje brány pre obyvateľov mesta a jej návštevníkov

Návštevníci môžu nazrieť do vnútra Primaciálneho paláca, zažiť plavbu loďou alebo si zdarma pozrieť zvieratká v bratislavskej ZOO.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava opäť otvorí svoje brány pre obyvateľov mesta a jej návštevníkov
10
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislava pre všetkých sa tento rok mení na Bratislavské mestské dni. V poradí už 14. ročník tohto obľúbeného podujatia, ktoré každoročne priláka tisíce Bratislavčanov aj návštevníkov z iných miest, sa bude konať počas víkendu 22. – 23. apríla. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

„Mestské dni nám pripomínajú vzácnu históriu Bratislavy. V sobotu ráno pod Michalskou bránou spoločne odpečatíme brány mesta a symbolicky tak pozveme Bratislavčanov aj návštevníkov dovnútra mesta. Návštevníci podujatia budú mať napríklad otvorené dvere v Primaciálnom paláci. Okrem toho budú mať bezplatné vstupy do viacerých mestských múzeí, galérií alebo ZOO,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Novinka v ZOO aj plavby loďou

Tradičným lákadlom mestských dní je bratislavská ZOO. Novinkou pre návštevníkov bude nový výbeh pre vlky euroázijské s vyhliadkovou plošinou. Aj tento rok mimoriadne sprístupníme ostrov Sihoť. Príjemný oddych v prírode môžete stráviť vo Vodárenskom múzeu alebo počas nedeľného programu Lesníckych dní na Partizánskej lúke. Nemenej zaujímavý bude aj dostihový deň na petržalskom Závodisku.

Na vyhliadkové plavby loďou sa môžete tešiť v sobotu. Bezplatné vstupenky si záujemcovia môžu vyzdvihnúť na pracovisku služieb občanom Front Office magistrátu v stredu 19. 4. od 13:00 hod. Tí, ktorí uprednostňujú pevnú zem pod nohami, môžu spoznať históriu Bratislavy počas tematických prehliadok, kde sa dozviete napríklad o tajomstvách židovskej Bratislavy alebo o plesoch a báloch v období Márie Terézie.

Bohatý program pre všetkých

Bratislava je aj „Mestom, ktoré číta“ a pri tej príležitosti a tiež v duchu tohto hesla budú otvorené aj pracoviská mestskej knižnice a obľúbená burza kníh. V programe sme mysleli aj na tých, ktorí radšej športujú. Korčuľovať, plávať alebo zahrať si bedminton bude možné na športoviskách STARZ-u.

V Primaciálnom paláci si budete môcť pozrieť sériu vzácnych gobelínov a navštíviť aj niektorý z koncertov klasickej hudby. Zaujímavé maliarske a sochárske diela budú vystavené v Mirbachovom alebo Pálffyho paláci. Výhľad na Bratislavu si vychutnáte z Michalskej veže alebo Starej radnice a za návštevu určite stojí aj Múzeum vinohradníctva či Múzeum hodín.

Niečo pre deti

Pre deti je v sobotu 22. apríla pripravené Námestie detí a mládeže, kde budú tvorivé dielne CVČ a ZUŠ. Detské divadelné predstavenie si môžu pozrieť na doskách Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Hravou formou predstaví deťom svoju činnosť OLO aj DPB. Smetiarske auto a veselý autobus budú určite stredobodom záujmu najmenších návštevníkov podujatia.

Počas Bratislavských mestských dní nebude síce MHD zadarmo, ale priaznivci historických vozidiel si môžu vychutnať bezplatné jazdy na viacerých historických linkách označených písmenom H a číslom linky. Všetkým odporúčame preferovať verejný spôsob dopravy pred individuálnou dopravou, ktorá bude počas mestských dní navyše premávať v posilnenom režime.

Kompletný program Bratislavských mestských dní nájdete TU.

Ilustračný obrázok

Bratislava pre všetkých
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM