Samospráva

Bratislava neuspela v boji o titul Európske hlavné mesto mládeže 2018

Bratislava sa Európskym hlavným mestom mládeže (EYC) 2018 nestane. Nedostala sa do užšieho výberu v druhom kole, kam z dvadsiatky kandidátov postúpilo iba päť miest. Organizátor súťaže o tom informuje na stránke europeanyouthcapital.org.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava neuspela v boji o titul Európske hlavné mesto mládeže 2018
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Do druhého kola sa dostalo portugalské mesto Cascais, maďarský Kecskemét, britský Manchester, srbské mesto Novi Sad a talianska Perugia. O tom, kto sa bude definitívne hrdiť titulom EYC 2018, sa rozhodne v novembri.

Podobne ako Bratislave ostali iba ambície aj tureckej Ankare, talianskemu Neapolu, poľskej Poznani či francúzskemu mestu Amiens.

„Informácia nás síce nepotešila, no nevzdávame sa a budeme sa uchádzať o titul aj pre rok 2019,“ uviedol jeden z koordinátorov prihlášky Bratislavy Miroslav Hajnoš. Dodal, že organizačný výbor chce naďalej vyvíjať aktivity zamerané na mladých a aj týmto spôsobom participovať a pomôcť slovenskému predsedníctvu v Rade Európskej únie v roku 2016.

Titul EYC udeľuje Európske mládežnícke fórum (EYF) na jeden kalendárny rok. Prvým mestom mládeže bol v roku 2009 holandský Rotterdam, nasledoval taliansky Turín, belgické Antverpy, slovinský Maribor či Solún (Thessaloniki) v Grécku.

V súčasnosti je hlavným európskym mládežníckym mestom azerbajdžanská Ganja, v roku 2017 to bude bulharská Varna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM