Adriana Banásová Kultúra

Bratislava, moje mesto. To je názov literárno-výtvarnej súťaže, v ktorej môžu školáci písať či kresliť o osobnostiach mesta

Bratislavskí školáci môžu opäť kresliť či písať o hlavnom meste a popritom súťažiť. Mestská knižnica totiž už po piaty raz vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž Bratislava, moje mesto. Tento rok sú témou významné osobnosti Bratislavy a svoju vlastnú tvorbu môžu školáci knižnici posielať do konca apríla

Ilustračný obrázok k článku Bratislava, moje mesto. To je názov literárno-výtvarnej súťaže, v ktorej môžu školáci písať či kresliť o osobnostiach mesta
Zdroj: TASR

Významnými osobnosťami Bratislavy môžu byť rodáci alebo cudzinci, ktorých osud je spätý s hlavným mestom na dlhší či kratší čas. „Môžu to byť súčasné osobnosti, ale aj postavy z legiend, dávnej či blízkej minulosti,“ vysvetľuje Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.

Pri literárnych prácach si môžu žiaci vybrať z dvoch žánrov. V poviedke môžu rozpovedať príbeh, ako sa stretli s osobou, ktorá sa zapísala do histórie Bratislavy. „Porozprávať v ňom môžu, kto bola tá významná osobnosť, kedy a kde sa stretli a či bola podľa ich očakávaní, alebo sa správala inakšie,“ priblížila Halušková.

V básni sa zasa môže autor vžiť do pocitov, problémov či myslenia slávnej osobnosti Bratislavy z minulosti či súčasnosti a veršovaním prezradiť, ako vníma mesto, či sa mu páči a ako sa Bratislava zmenila.

V literárnych prácach musia autori dodržať žáner a rozsah textu. „Vo výtvarnej práci sa podmienky nekladú. Môže to byť dielo jednotlivca alebo triedneho kolektívu, či kombinácia rôznych výtvarných techník,“ podotýka Halušková. Súťažiť budú žiaci v troch vekových kategóriách – najmladší žiaci (1. až 2. ročník základných škôl), mladší žiaci (3. až 5. ročník základných škôl a prima osemročných gymnázií) a starší žiaci (6. až 9. ročník základných škôl a sekunda až kvarta osemročných gymnázií).

Súťažné práce treba odovzdať do 30. apríla osobne alebo poštou na adresu Mestská knižnica v Bratislave, Klariská 16, 814 79 Bratislava 1. Literárne práce možno poslať aj mailom na dramaturgia@mestskakniznica.sk.

Slávnostné vyhodnotenie a ocenenie výhercov sa uskutoční koncom mája. Minulý rok bolo v kategóriách výtvarných a literárnych diel odovzdaných celkom 19 ocenení a šesť čestných uznaní. Tie vybrala odborná komisia spomedzi 334 súťažných prác žiakov základných škôl, základných umeleckých škôl a osemročných gymnázií v hlavnom meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM