Samospráva

Bratislava hľadá budúcnosť pre zanedbané územia

Štúdia revitalizácie nevyužitého územia bude podkladom pre nový územný plán mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava hľadá budúcnosť pre zanedbané územia
16
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislava plánuje do budúcnosti zrevitalizovať zanedbané a nevyužité územia väčšinou bývalých priemyselných podnikov, tzv. brownfieldy. Urbanistickú štúdiu môže verejnosť pripomienkovať do 29. februára.

Potom bude podkladom pre nový územný plán mesta (ÚPN) a rozvoj Bratislavy, informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Estetická chyba

Na území mesta je viac ako 132 takýchto lokalít na ploche 631 hektárov. To je zhruba rozloha celej mestskej časti ako je napr. Lamač. Väčšina pritom nie je ekologicky zaťažených a takmer 53 percent je v súkromnom vlastníctve.

„Lokality brownfieldov sú závažným urbanistickým problémom. Stav týchto území je často výraznou estetickou chybou v štruktúre osídlenia a má výrazný dopad na životné prostredie vo svojom okolí. O ekologických záťažiach samotnej lokality nehovoriac,“ uvádza sa v urbanistickej štúdii.

Prvým krokom je preto zmapovanie týchto území a následné vytypovanie prestavbových zón v meste. Druhým je navrhnutie zmeny využitia týchto problémových území v ÚPN.

Databáza pre developerov

Vyhľadávacou štúdiou má byť k dispozícii ucelená databáza, z ktorej sa budú vyberať projekty „na regeneráciu a rozvíjanie ďalších investičných možností pre developerov a investorov.“

Urbanistická štúdia je zverejnená na webe hlavného mesta, k nahliadnutiu je k dispozícii v kancelárii prvého kontaktu na magistráte. Pripomienky je možné zaslať písomne na adresu oddelenie obstarávania územnoplánovacích dokumentov bratislavského magistrátu na Primaciálnom námestí alebo elektronicky na e-mailovú adresu uzemnedokumenty@bratislava.sk.

Verejné prerokovanie

Verejné prerokovanie štúdie s odborným výkladom je naplánované na 10. februára od 16.30 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Téma tzv. brownfieldov by mala byť odprezentovaná aj na samostatnom podujatí formou výstavy s panelovou diskusiou. Naplánované je na koniec februára v priestoroch bývalých Grösslingových kúpeľov na Fajnorovom nábreží.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM