Samospráva

Bratislava má z krajských miest najmenší príjem na obyvateľa

Pri prepočte daňových a bežných príjmov k počtu obyvateľov má Bratislava zo všetkých krajských miest najmenší príjem "na hlavu".

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má z krajských miest najmenší príjem na obyvateľa
Zdroj: TASR

Zmena financovania Bratislavy je podľa primátora Iva Nesrovnala v záujme celej krajiny. „Úspešná krajina potrebuje úspešné hlavné mesto. No my nevládzeme byť dobrým hlavným mestom s polovičným rozpočtom, ako má krajské mesto Brno,“ upozornil bratislavský primátor v diskusnej relácii spravodajskej televízie Tablet.TV Mesiac v Bratislave.

O téme financovania Bratislavy hovoril aj na stretnutí s primátormi krajských miest v Košiciach, rovnako i na bratislavskom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Členmi ZMOS-u je takmer 96 percent samospráv na Slovensku, ľudia to aj prostredníctvom tohto fóra musia počuť,“ povedal Nesrovnal.

Okrem financovania poukázal aj na problém kompetencií, s ktorými mesto zápasí. „Máme tu obrovský kompetenčný chaos 15 stavebných úradov. Jeden stavebný úrad tak vychádza na 30.000 občanov, pre porovnanie vo Viedni je to pol milióna obyvateľov. Okrem toho tu máme aj trojvrstvovú úroveň samosprávy – mesto, mestské časti, samosprávny kraj. Pre ľudí je to nezrozumiteľné a výsledkom tohto stavu je neporiadok,“ upozornil Nesrovnal.

Pri transformácii súčasného stavu sa chce opierať o „silný politický záväzok“, ktorý predstavuje formulácia o význame a dôležitosti hlavného mesta v programovom vyhlásení vlády. „Budeme rokovať s členmi vlády, poslancami Národnej rady SR i členmi politických strán, aby sme mohli predkladať zákony, ktoré postavenie Bratislavy zlepšia,“ uviedol primátor.

V Tablet.TV vyjadril tiež potešenie nad úspechom mesta, ktorým je otvorenie Starého mosta pre chodcov a cyklistov. „Dokončenie stavby i otvorenie zrekonštruovaného mosta sú dôkazom, že ak nechýba zodpovednosť a odhodlanie, dá sa v tomto meste urobiť aj takmer nemožné,“ povedal Nesrovnal.

Šéf bratislavskej samosprávy v tejto súvislosti poukázal na zmenu, ktorá v procese dokončenia Starého mosta nastala. „Pred rokom rástli na Štúrovej ulici paradajky, po robotníkoch nebolo ani stopy a hlavnému mestu hrozilo, že bude musieť vrátiť 70 miliónov a dostane sa do nútenej správy,„ povedal v televíznej diskusii. "To, že sme sa s tým nezmierili a začali makať, prinieslo výsledok – sprístupnený most pre peších a cyklistov i obnovenie plnej funkčnosti Štúrovej ulice,“ dodal.

V diskusnej relácii Mesiac v Bratislave, ktorá je oddnes prístupná na stránke Tablet.TV, Nesrovnal vysvetlil aj súčasný stav a načrtol tiež možné riešenie v prípade problému s náhradnými nájomnými bytmi.

Prečítajte si tiež: Bratislavskí starostovia odozdali výzvu vláde, chcú zlepšiť financovanie samospráv

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM