Nikola Richterová Rôzne

Bratislava má spolu s Trnavou najmenej hospitalizovaných alkoholikov

Slovensko patrí v rámci Európskej únie ku krajinám s najvyšším počtom úmrtí pre alkoholickú cirhózu pečene. Hoci sa za kritických konzumentov alkoholu považujú najmä severské krajiny, stav našej krajiny je podľa odborníkov horší. Najkritickejší stav je v Košickom a Prešovskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má spolu s Trnavou najmenej hospitalizovaných alkoholikov
Zdroj: TASR

Kým v Bratislave a okolí je veľmi populárne víno, na východnom Slovensku sú najobľúbenejšie liehoviny. „Na východe Slovenska je to aj o mentalite. Pije sa tam koncentrovaný alkohol, vtedy skôr vzniká závislosť. Oproti tomu môžeme vidieť, že západné Slovensko viac preferuje víno, najmä z dôvodu, že je tu veľa vinárských oblastí.“ povedal odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica.

Každý tretí vodič zachytený políciou je závislý

Centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave tiež apeluje na to, že problém s alkoholom má aj množstvo prichytených vodičov. „Robili sme prieskum a zo 142 ľudí, ktorým zobrali vodičák pre alkohol malo až 52 závislosť. To predstavuje 37%. Ľudovo povdané, každý tretí vodič zachytený políciou je závislý.“ upozorňuje Okruhlica.

Obrovský problém vníma odborník na závislosti aj v tom, že vodiči sadajú za volant po únavných party: „Veľa dopravných nehôd spôsobuje takzvaná kocovina. Tí ľudia, čo šoférujú sú potom nesvoji a nesústredení. Nedokážu tak upriamiť svoju pozornosť na všetko, čo sa deje v okolí.“

Za čias prohibície bolo hospitalizovaných menej

„Slovensko je jedna z krajín, ktorá má najvyššie ceny pohonných hmôt, zároveň má však jednu z najnižších cien alkoholu.“ upozornil na kuriozitu Okruhlica. „Menej závislostí bolo za čias prohibície. Hoci bolo viac kriminality, tá sa však dotýkala najmä jej porušovania.“ do­dal.

Vysoký trend pitia na Slovensku bude mať v budúcnosti podľa centra svoje následky. „Očakávame zvýšený počet liečených pre závislosť od alkohlu a ešte väčšie zvýšenie telesných ochorení spôsobených pitím.“ povedal odborník a na záver dodal: „Ide najmä o mladších ľudí. Po 60. roku života je už napríklad závislostí menej, lebo títo ľudia už pomreli.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM