Nina Táborská Samospráva

Bratislava má schválený rozpočet. Mesto bude hospodáriť so sumou takmer 362,7 milióna eur

Rozhodli tak poslanci na dnešnom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Podľa nich nejde o "rozpočet do výkladnej skrine", jeho schválenie však bolo nevyhnutné. Rozpočtové provizórium mestu škodilo. Primátor navyše prisľúbil, že na pripomienkach budú ešte pracovať počas roka.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má schválený rozpočet. Mesto bude hospodáriť so sumou takmer 362,7 milióna eur
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

"O rozpočte bolo povedané už veľmi veľa. Ide o vyrovnaný rozpočet, ktorým ukončíme konečne provizórium. Pripomienky klubov sme postupe spracovali. Veľká časť z nich bola informačného charakteru, na čo sme odpovedali a zvyšné sú na zlepšenie rozpočtu,“ uviedol na úvod mimoriadneho zasadnutia primátor Ivo Nesrovnal.

Ako ďalej uviedol, cieľom bolo spraviť kvalitný rozpočet. Preto podľa neho nie je možné zaradiť do rozpočtu všetky návrhy. „Niečo zaradíme počas roka. Nevieme totiž, čo nás čaká, aké náklady, a preto musíme mať vytvorenú aj rezervu. Ak sa ukáže, že sme niekde dokázali ušetriť, budeme sa venovať podnetom, ktoré sa nedostali teraz do dokumentu,“ dodal Nesrovnal.

Primátor tiež uviedol, že diskusia okolo rozpočtu sa točí najmä okolo Dopravného podniku Bratislava. „Cieľom nie sú nespokojní zamestnanci. My chceme zvýšiť kvalitu cestovania. Ja opakujem, že DPB dostáva viacej financií ako minulý rok. Platíme podniku pravidelne a plníme si svoje záväzky. Obavy odborárov chápem, stretol som sa s nimi, no reči a poplašné správy o prepúšťaní nie sú na mieste. Na to nie je žiaden dôvod. Rozprával som sa o tom aj s generálnym riaditeľom Ľubomírom Belfim a vydal som pokyn, aby neboli prepúšťaní ľudia,“ doplnil I. Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Primátor Ivo Nesrovnal: Na štrajk v Dopravnom podniku Bratislava nevidím žiadny dôvod

Primátor ďalej tiež ubezpečil, že sa nebude zvyšovať cestovné, rovnako ani znižovať výkony MHD. Dopravný podnik dostane ušetrené financie za označovače.

Schválený rozpočet

Z prítomných 42 poslancov bolo za 41 a jeden nehlasoval. Poslanci schválili rozpočet vo výške takmer 362,7 milióna eur. Predchádzalo tomu niekoľko rokovaní.

Rozpočet dokonca neprešiel raz ani mestkou radou, finančná komisia ho niekoľkokrát prejednávala. Polanci mali k nemu desiatky výhrad a pripomienok. Azda najväčšou bola nízka dotácia pre Dopravný podnik Bratislava, hoci primátor opakoval, že podniku pridáva.

Nie je to rozpočet do výkladnej skrine, ale…

„Situácia nás tlačila vyriešiť tento stav. Nie je to rozpočet, s ktorým by sme boli úplne spokojní, no dostali sme od vás prísľub, že Dopravný podnik bude podporený a tiež, že v podnikoch prebehne kontrola, aby sa našli miesta, kde sa dá ušetriť,“ uviedol poslanec Martin Chren (klub Bratislava Inak).

Poslanci sa zhodli, že provizórium nebolo dobré pre mesto, ale bolo to obdobie, kedy sa spolu s primátorom naučili spolu lepšie komunikovať. Hoci nie je rozpočet podľa viacerých klubov ideálny, poslanci veria, že s ním budú naďalej pracovať a jeho schválením sa pohnú ďalej.

„Rozpočet nie je ideálny, čo si všetci dobre uvedomujeme. Provizórium však škodilo mestu. Po diskusiách môžem povedať, že ide o dokument, ktorý je otvorený, a preto verím, že sa skutočne budeme venovať aj iným pripomienkam a návrhom počas roka," uviedol poslanec Olekšák (Klub pre Bratislavu).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM