Rôzne

Bratislava má potenciál prilákať medzinárodné spoločnosti, ktoré tu zorganizujú kongresy

Bratislava má veľký potenciál prilákať medzinárodné spoločnosti, ktoré organizujú kongresy a konferencie. Zhodli sa na tom účastníci odbornej konferencie o kongresovom turizme, ktorú v týchto dňoch zorganizovala Bratislava Tourist Board (BTB) a Americká obchodná komora v SR.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má potenciál prilákať medzinárodné spoločnosti, ktoré tu zorganizujú kongresy
Zdroj: Dnes24.sk

Skutočnosť, že hlavné mesto Slovenska zatiaľ nemá veľké kongresové centrum, podľa predsedu predstavenstva BTB Františka Stana nie je rozhodujúca. „Až dve tretiny obratu biznisu v celom tomto sektore vôbec nie sú veľké podujatia. Z nemeckých štatistík vieme, že až 70 percent obratu je o počte do 60 ľudí. Na toto všetko je Bratislava pripravená, takáto skupina nám nerobí problém,“ uviedol na dnešnom brífingu.

Ako dodal, Slovensko musí skôr presvedčiť svet, že Bratislava je zaujímavou destináciou. „Vôbec tu nejde o žiadne infraštruktúrne, hardvérové podmienky, ktoré by sme nemali. Je to možno viac výzva pre marketing, národný branding a pozicionovanie Slovenska, jeho hlavného mesta. Tu chceme sústrediť pozornosť,“ priblížil Stano.

„Nemáme tu 10 kaštieľov alebo palácov pre veľké skupiny, potrebujeme používať divadlo, budovu filharmónie, hrad. To sú veci, ktoré sú dnes nedostupné pre bežného podnikateľa schopného pritiahnuť veľkú akciu, nedostane nájom takýchto vecí. Prenájom veľkej budovy štátnej inštitúcie je výrazne drahší ako v Prahe. To sú diskrepancie, ktoré musíme odstraňovať,“ zdôraznil Stano.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR plánuje najneskôr začiatkom budúceho roka zriadiť osobitnú pracovnú skupinu, ktorá predstaví kroky nevyhnutné na pozdvihnutie roly kongresového turizmu na Slovensku.

„Úlohou štátu v tomto prípade je sprístupniť tie zariadenia a kultúrne pamiatky, ktoré patria tejto krajine,“ povedal štátny tajomník rezortu František Palko. Súčasťou pracovnej skupiny majú byť preto aj zástupcovia ministerstva kultúry a kultúrnej obce. „Aby tieto technické záležitosti neboli prekážkou a brzdou rozvoja kongresového cestovného ruchu,“ doplnil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM