Adriana Banásová Kultúra

Bratislava má druhé najnavštevovanejšie národnostné múzeum na Slovensku

Najnavštevovanejšími múzeami národnostných menšín na Slovensku boli v roku 2014 múzeá prezentujúce históriu, kultúru a tradície ukrajinskej, maďarskej a židovskej menšiny. Vyplýva to zo Správy o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2014.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má druhé najnavštevovanejšie národnostné múzeum na Slovensku
Zdroj: TASR

V SR existuje osem múzeí národnostných menšín, ktoré sú organizačnými zložkami Slovenského národného múzea (SNM). V správe sa uvádza, že na činnosť národnostných múzeí bolo v roku 2014 vyčlenených 1.506.190 eur, čo je o takmer 70.000 eur viac ako v roku 2013 (1.437.148 eur).

Top tri najnavštevovanejšie múzeá

Najnavštevovanejším z týchto kultúrnych inštitúcií bolo Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku, ktoré má v rámci troch stálych expozícií aj národopisnú expozíciu v prírode – skanzen. Múzeum a jeho šesť minuloročných výstav si pozrelo 21.701 návštev­níkov.

Druhým najnavštevovanejším národnostným múzeom sa stalo Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku v Bratislave, ktoré navštívilo 12.463 ľudí. V roku 2014 pripravilo 13 výstav. Tretí najvyšší počet návštevníkov (10.963) zavítal do Múzea židovskej kultúry v Bratislave, kde si vlani mohli pozrieť 12 výstav.

Múzeum kultúry karpatských Nemcov v hlavnom meste navštívilo 5742 ľudí, Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v Martine 3722 a 1416 návštevníkov prišlo do Múzea rusínskej kultúry v Prešove. Počet tých, ktorí si v roku 2014 prezreli expozície Múzea kultúry Čechov na Slovensku v Martine a Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Bratislave, nepresiahol tisíc návštevníkov.

Aktivity múzeií národnostných menšín a etnických skupín

Správa informuje i o tom, že v rámci pripomenutia si významných výročí v roku 2014 pripravili múzeá národnostných a etnických menšín mnohé aktivity. Ako príklad uvádza celoslovenský dokumentačno-výstavný projekt Rodinné príbehy z prvej svetovej vojny Múzea kultúry Maďarov na Slovensku, súťaž Múzea karpatských Nemcov, ktorá sa týka zbierky dobových fotografií, listín a máp zobrazujúcich udalosti prvej svetovej vojny a život v karpatskone­meckých rodinách.

Múzeum židovskej kultúry bolo zasa spoluorganizátorom výstavy Slovenskí učitelia v boji proti fašizmu a Múzeum ukrajinskej kultúry pripravilo k 70. výročiu SNP besedy s historikmi pre žiakov základných a stredných škôl vo Svidníku na tému Karpatsko-duklianska operácia.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM