Nina Táborská Rôzne

Bratislava má ďalší jedinečný projekt. Symbolické náramky s kľúčikom pomáhajú ľuďom bez domova

Inštitút pre sociálne inovácie vytvoril v spolupráci s OZ Vagus jedinečný projekt, ktorého zmyslom je výroba náramkov s kľúčikom pre ľudí bez domova. Len v Bratislave žije 5-tisíc ľudí, ktorí nemajú strechu nad hlavou ani pevnú pôdu pod nohami. Vďaka takýmto projektom im môže pomôcť ktokoľvek.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má ďalší jedinečný projekt. Symbolické náramky s kľúčikom pomáhajú ľuďom bez domova
Zdroj: Dnes24.sk

Symbolické náramky vyrábajú ľudia bez domova. Ich výroba prebieha v dennom centre Domec a pre ženy bez domova predstavuje táto aktivita čas, kedy môžu myslieť na niečo iné a zároveň vytvárať niečo pekné a zmysluplné. Navyše si tak môžu zarobiť. Napríklad na vybavenie dokladov, na ubytovanie či oblečenie alebo stravu. Polovica zárobku ide na materiál a druhá polovica priamo ľuďom. Ako nás informoval Inštitút Sociálnych Inovácií, zatiaľ na náramkoch pracujú štyri ženy bez domova, ktoré sa striedajú.

Len v Bratislave je podľa posledných odhadov neziskových organizácií zhruba 5-tisíc ľudí bez domova. Do počtu však nie sú zarátaní tí, ktorým reálne hrozí, že sa na ulici môžu ocitnúť.

Kúpou náramku podporíte priamo ženy bez domova. Náramok si môžete objednať cez stránku Inštitútu pre sociálne inovácie, zatiaľ je možné vyzdvihnúť si ich len osobne priamo v Domci po dohode cez správu.

Náramky sa predávajú za dobrovoľný príspevok. Vyrobené sú prevažne z prírodných materiálov, v ponuke sú náramky z minerálov, drevené ale aj obyčajné plastové.

Bez peňazí, veľakrát bez dokladov, bez blízkej osoby a strechy nad hlavou, je pre ľudí bez domova zaradiť sa späť do spoločnosti nemožné. Obzvlášť bez pomoci. Práve tú nachádzajú v Domci vďaka pracovníkom a dobrovoľníkom, službám, ktoré im poskytujú. Kúpou symbolického náramku im teraz môže pomôcť ktokoľvek.

Pomocná ruka ľuďom v núdzi

Domec funguje ako denné a integračné centrum, spravované občianskym združením Vagus. Vznikol pred viac ako dvoma rokmi, kedy mesto poskytlo občianskemu združeniu priestory za symbolické euro s tým, že pracovníci združenia museli dať celý priestor dokopy. Denné centrum takéhoto typu v súčasnosti v Bratislave nie je.

O centre sa viac môžete dočítať tu: Každý potrebuje mať svoj domov

Domec je otvorený vždy od pondelka do piatka a svojim klientom poskytuje čo najkvalitnejšie služby pre ľudí bez domova. Kapacita centra je 80 ľudí, pričom denne ho navštívi v priemere 65 klientov.

Sociálne inovácie

Ako informuje Inštitút Sociálnych Inovácií, hlavným dôvodom jeho založenia je pokrývať teoreticky aj prakticky témy v rámci oblasti sociálnych inovácií na Slovensku. „Podľa nášho názoru sa totiž na Slovensku v súčasnosti nevenuje dostatočná pozornosť tomu, ako by sa mohlo inovatívne pristupovať k riešeniu niektorých aktuálnych sociálnych problémov,“ informuje ISI na svojej oficiálnej stránke.

Cieľom ISI je okrem iného aj navrhovať organizačné a legislatívne zmeny za účelom čo najlepšej aplikácie postupov sociálnych inovácií u nás. Symbolické náramky sú prvým projektom inštitútu.

Prečítajte si tiež: Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Foto zdroj: Inštitút pre sociálne inovácie.

Náramky, ktoré pomáhajú
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM