Alexandra Húsková Rôzne

Bratislava Inak chce zastaviť kolaps dopravy. Navrhujú aj zníženie cien električeniek

Iniciatíva Bratislava Inak začala s diskusiou o opatreniach proti dopravnému kolapsu v našom hlavnom meste. Cieľom odbornej diskusie má byť výrazné zlepšenie organizácie dopravy. Žiadajú urýchlené prijatie parkovacej politiky, zlacnenie verejnej dopravy a jasné pravidlá pre taxi služby.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava Inak chce zastaviť kolaps dopravy. Navrhujú aj zníženie cien električeniek
Zdroj: TASR

Členovia občianskej iniciatívy Bratislava Inak spustili odbornú diskusiu, ktorá by podľa nich mala priniesť opatrenia pre zlepšenie stavu dopravy v hlavnom meste. V Bratislave je podľa občianskych aktivistov doprava pred kolapsom, cieľom odborných diskusií by teda mali byť výrazné zmeny v doprave a jej organizácii.

Prvá odborná diskusia sa uskutočnila 11.novembra. Zástupcami Magistrátu boli v diskusii Tatiana Kratochvílová, Ivan Bútora a Michal Klátik. Za Dopravný podnik sa zúčastnila Katarína Augustinič, členka Dozornej rady DPB. Za Bratislavskú integrovanú dopravu (BID) Soňa Svoreňová, členka Dozornej rady.

Prečítajte si aj: Len električky zadarmo pustiť nemôžeme, tvrdí mesto

Za najdôležitejšie návrhy považujú zameranie sa na prijatie celomestských parkovacích pravidiel, preferenciu a zlacnenie verejnej dopravy, jasné pravidlá pre taxi služby a bezpečnú pešiu a cyklo dopravu.

„Žiadame prijatie parkovacej politiky ešte tento rok," uviedol Richard Mikulec, poslanec klubu Bratislava INAK. Parkovacia politika aktuálne uviazla v nezhode starostov niektorých mestských častí a hrozí, že jej prijatie sa odloží až na začiatok budúceho roka.

„Pre nás je neprijateľné, aby sa prijatie celomestských pravidiel odkladalo," vyjadril sa Richard Mikulec.

BUS a TAXI pruhy aj pre cyklistov?

Odborná verejnosť v diskusii podporila vybudovanie vyhradených pruhov pre MHD a TAXI. Malo by to zrýchliť a zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou, ale aj ušetriť prostriedky Dopravnému podniku. Straty spôsobené meškaním odhaduje iniciatíva Bratislava INAK na 10 až 12 miliónov eur ročne.

Hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová počas odbornej diskusie uviedla, že jej sekcia do februára budúceho roku pripraví návrh na vytvorenie nových BUS+TAXI pruhov.

V najbližších týždňoch vznikne vyhradený pruh pre MHD na Lamačskej ceste. Medzi ďalšími navrhovanými úsekmi sú ulice Popradská, Gagarinova, Košická alebo Štefánikova. Národný cyklokoordinátor Peter Klučka navrhol umožniť v týchto pruhoch jazdiť aj cyklistom.

Bezplatné cestovanie električkou by si ľudia nevážili

V pôvodnom návrhu iniciatívy Bratislava INAK sa nachádzal aj návrh na bezplatné cestovanie električkou smerujúce k bezplatnej MHD. Prečítajte si aj: Ako zastaviť kolaps dopravy v Bratislave? Riešením by mohlo byť bezplatné cestovanie električkou

Podľa Martina Fundárka z iniciatívy Lepšia doprava „to, čo je zadarmo, si ľudia nevážia." Podľa neho by bolo otázne, či by sme po zavedení bezplatnej dopravy dokázali odviezť všetkých cestujúcich a rovnako by ešte viac klesla kvalita.

Katarína Augustinič, predsedníčka poslaneckého klubu Bratislava INAK upozornila na to, že Bratislava má v porovnaní s inými mestami príliš drahý ročný predplatný lístok.

„Celoročný lístok na MHD v Brne stojí 175 eur a v Prahe dokonca len 135 eur. Bratislava so svojimi 264 eurami je na úrovni Mníchova. Takto sa nám nikdy nepodarí dostať ľudí do verejnej dopravy a odľahčiť cesty. Preto navrhneme významné zlacnenie predplatených cestovných lístkov. Výpadok chceme vykryť z parkovacej politiky a preferencie MHD," dodala Katarína Augustinič.

Verejná mestská taxislužba

Medzi návrhmi na zlepšenie dopravnej situácie zaznel aj návrh na zriadenie verejnej mestskej taxislužby, ktorú by prevádzkoval Dopravný podnik.

„Je to bežná vec v európskych metropolách, vedie ku zdravej konkurencii a k skvalitneniu služieb," uviedla Soňa Svoreňová, poslankyňa klubu Bratislava INAK.

Návrh opatrení proti kolapsu dopravy predložia poslanci za klub Bratislava INAK po zapracovaní pripomienok z odborných komisií na decembrové mestské zastupiteľstvo.

Materiál iniciatívy už prerokovala mestská Komisia dopravy a informačných systémov, Komisia pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu a Komisia životného prostredia a územného plánu. Koncom mesiaca bude o materiáli rokovať aj finančná komisia.

„Pokiaľ nebudú v krátkom čase prijaté zásadné opatrenia, doprava skolabuje úplne,„ varuje Michal Feik. „Výsledkom problému je nielen strata času pre cestujúcich, ale aj znečistené životné prostredie, prach a hluk,“ uviedol Michal Feik, člen iniciatívy Bratislava INAK.

Bratislava Inak plánuje aj verejnú diskusiu, ktorá by sa mala konať začiatkom decembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM