Nina Táborská Samospráva

Bratislava chce elektronizovať služby aj napriek tomu, že veľa času jej už nezostáva

Bratislava chce aj napriek časovej tiesni realizovať projekt elektronizácie samosprávy, na ktorý získal magistrát spolu so 16 mestskými časťami v roku 2013 z operačného programu nenávratný finančný príspevok. Trojmilióny projekt musí byť však ukončený v novembri 2015.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava chce elektronizovať služby aj napriek tomu, že veľa času jej už nezostáva
Zdroj: Dnes24.sk

„Bratislava je teraz v časovej tiesni, aby sa podarilo naplniť zámer. Projektu nebola venovaná dostatočná pozornosť a situácia, v ktorej sme sa ocitli, nie je jednoduchá,“ povedal riaditeľ magistrátu hlavného mesta a zároveň šéf riadiaceho výboru projektu Martin Maruška.

Tvrdí, že magistrát začal okamžite konať a komunikovať s ministerstvom pôdohospodárstva, ktoré je riadiacim orgánom, aby sa podarilo projekt úspešne dokončiť. Mestským častiam chce magistrát, za pomoci samostatného projektového manažéra a ďalších zástupcov mesta, poskytovať maximálnu súčinnosť pri realizácii jednotlivých verejných obstarávaní.

Projekt elektronizácie samosprávy má zlepšiť poskytovanie služieb v rámci elektronickej verejnej správy v meste a jeho častiach.

Pozrite si tiež: VIDEO: Ivo Nesrovnal opäť predloží návrh rozpočtu na rok 2015. Finančný kolaps vraj Bratislave nehrozí

„To povedie k zvýšeniu využívania internetu pri komunikácii so samosprávou a zníženiu administratívneho zaťaženia občanov a podnikateľov,“ priblížilo komunikačné oddelenie Bratislavy. Odbúrať sa tak má aj nutnosť osobnej návštevy úradu v prípade potreby vybavenia žiadostí, dokladov či konkrétnej agendy.

Podľa magistrátu tak bude možné elektronicky zabezpečiť 85 povinných služieb, ako je verejné obstarávanie, informovanie o sociálnych službách, platenie miestnych daní či poskytovanie opatrovateľskej služby.

Proces verejného obstarávania trval ale dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo. Súčasné vedenie mesta tak musí nájsť spôsob, ako elektronické služby pre obyvateľov zabezpečiť v zostávajúcich mesiacoch. „Bola by škoda, keby sme nemohli použiť európske financie, keďže na základe pokynu Európskej únie bude musieť mesto od roku 2016 elektronické služby zabezpečiť tak či tak,“ povedal Maruška.

Dôležitosť projektu potvrdila aj starostka bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice Alžbeta Ožvaldová, podľa ktorej sa musí dokončiť. „Môžeme naň totiž využiť financie z Európskej únie a odbremeniť tak náš rozpočet. Dôležitá je spolupráca mesta a mestských častí,“ dodala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM