Adriana Banásová Rôzne

Bratislava chce bojovať proti „čiernym skládkam“. Podarí sa jej získať dotáciu od štátu?

Do historicky prvého programu na odstraňovanie takzvaných „čiernych skládok“, ktorý vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR sa prihlásilo takmer 500 samospráv, medzi ktorými je aj Bratislava. Do programu s názvom Veľké upratovanie Slovenska chce envirorezort investovať 10 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava chce bojovať proti „čiernym skládkam“. Podarí sa jej získať dotáciu od štátu?
Zdroj: TASR

Medzi žiadateľmi sú všetky krajské mestá, vrátane Bratislavy a jej mestských častí, viaceré okresné mestá, ale aj malé obce z celého Slovenska. Najväčší počet žiadostí o dotáciu prišiel ministerstvu na poslednú chvíľu. Počas posledných troch dní sa prihlásili až dve tretiny žiadateľov.

Čiernych skládok na Slovensku môže byť až 7000

Cieľom envirorezortu je pomôcť samospráve pri odstraňovaní čiernych skládok, ktoré dlhodobo škodia životnému prostrediu a patria k najčastejším problémom v oblasti životného prostredia. Ide o odpad, ktorý nelegálne vyhadzujú nezodpovední ľudia.

Na Slovensku sa dnes nachádza približne 2500 evidovaných nelegálnych skládok a neoficiálnych môže byť až okolo 7000. Maximálna výška podpory pre žiadateľa je 100 tisíc eur na jedno miesto a štát financuje 95 % nákladov, zvyšok zaplatí obec.

Prečítajte si tiež: Čierne skládky trápia pomaly každú obec, či mestskú časť. Žiadosť o príspevok na likvidáciu však zatiaľ poslalo iba 12 z celého Slovenska

Financovať sa bude zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku, prípadne jeho zlikvidovanie v spaľovni. Pokiaľ to bude možné, rezort chce podporiť aj vytriedenie využiteľného odpadu a úpravu miesta do pôvodného stavu.

Pri žiadostiach bude Environmentálny fond posudzovať prioritu jeho odstránenia odpadu pre lokalitu, riziká odpadu pre životné prostredie a lokalitu, spôsob odstránenia a sociálno-ekonomické kritériá regiónu (napríklad nezamestnanosť).

To, či naše hlavné mesto získa finančnú podporu na zrealizovanie čistenia sa dozvieme začiatkom septembra.

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM