Rôzne Správy

Bratislava bude zachraňovať Zem. Dominanty mesta sa ponoria do tmy

V sobotu večer na symbolických 60 minút zhasnú svetlá mieriace na Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Dóm Sv. Martina, Vežu Starej radnice a ďalšie pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude zachraňovať Zem. Dominanty mesta sa ponoria do tmy
9
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Viete si predstaviť neosvetlenú Eiffelovu vežu, Víťazný oblúk alebo egyptské pyramídy? Počas Hodiny Zeme sa k nim pridá aj Bratislava so svojimi dominantami. Ak vám nie sú ľahostajné problémy spôsobené klimatickými zmenami, zapojte sa aj vy do kampane Hodina Zeme. Zorganizovala ju celosvetová ochranárska organizácia WWF (World Wide Fund for Nature).

Zhasnite aj vy

„O pol deviatej večer sa na symbolických 60 minút ponorí do tmy Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Dóm Sv. Martina, Veža Starej radnice a ďalšie dominanty mesta rovnako ako množstvo pamiatok v takmer 180 krajinách sveta,“ hovorí zástupkyňa WWF Slovensko Helena Čárska.

Zapojiť sa môžu aj domácnosti, ktoré chcú touto cestou podporiť myšlienku projektu a inšpirovať ľudí k zodpovednejšiemu a šetrnejšiemu správaniu voči prírode.

Ak podporujete ekologickú mestskú dopravu, pridajte sa k nočnej cyklojazde Hodiny Zeme cez širšie centrum mesta.

Hodina Zeme prináša do Bratislavy aj kúsok divočiny. Čelná stena hotela Carlton na hodinu (od 20:30 do 21:30 hod.) ožije obrázkami slovenskej prírody očami fotografov a dokumentaristov Tomáša Hulíka a Karola Kaliského.

Šou na námestí

Bratislavčania môžu užitočný projekt podporiť už najbližšiu sobotu 25. marca na Primaciálnom námestí. Od 18:00 hod. tam na všetkých čaká zaujímavý sprievodný program. Mesto ožije originálnou bubnovou šou, návštevníci budú mať možnosť vybicyklovať si energiu na svoju cukrovú vatu, ale aj vyrobiť si vlastný lampášik z recyklovaných materiálov v tvorivých dielňach.

Hodina Zeme je najväčšou svetovou kampaňou na ochranu životného prostredia.

Tešiť sa môžete aj na unikátny slovenský orchester Virtuoso a ohňovú šou Dreamdancers. Súčasťou programu bude kvíz Hodiny Zeme, počas ktorého si môžete otestovať svoj viac či menej ekologický postoj k životu.

Myšlienku ochrany našej planéty podporí nakoniec zapálenie sviečky v symbole Hodiny Zeme. Podujatie zastrešil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Radoslav Števčík.

WWF Slovensko

Organizácia WWF Slovensko je súčasťou Dunajsko-karpatského programu, ktorého hlavnými prioritami je ochrana vôd a lesov, ako aj chránených druhov zvierat. V spolupráci s ďalšími mimovládnymi organizáciami bojuje na Slovensku za zastavenie nevhodných malých vodných elektrární, adekvátnu ochranu našich najvzácnejších lesov či zohľadňovanie ekologických koridorov pre migrujúce zvieratá pri výstavbe diaľnic.

Hodina Zeme
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM