Samospráva

Bratislava bude mať certifikované víno označené logom mesta

Nájomca, ktorý vzíde zo súťaže na prenájom približne 9-tisíc metrov štvorcových vinice, sa zaviaže mestu odovzdať nájom a desať percent z úrody vo forme certifikovaného vína.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bude mať certifikované víno označené logom mesta
3
Galéria
Zdroj: TASR

Na prenájom približne 9-tisíc štvorcových metrov vinice hlavného mesta v katastrálnom území Vinohrady vyhlási primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal do konca júna obchodnú verejnú súťaž.

Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu (29. 3.). Odmietli tak pôvodný návrh prenajať vinice priamo podnikateľovi Alexandrovi Rozinovi na 20 rokov za jedno euro ročne.

Mestské víno

Mestské zastupiteľstvo schválilo aj podmienky súťaže, ktorej je prenájom časti mestskej vinice v katastrálnom území Vinohrady na 20 rokov. Nájomca, ktorý vzíde zo súťaže, sa zaviaže mestu odovzdať nájom a desať percent z úrody vo forme certifikovaného vína so značkou „mestské víno“, označené špeciálnymi etiketami s logom mesta. Víťaza súťaže musia ešte odobriť mestskí poslanci.

Primátor Nesrovnal tvrdí, že sa okolo návrhu prenájmu tejto mestskej vinice vytvorila zbytočná hystéria. Ako tvrdí, jeho prioritou je ochrana vinohradov v hlavnom meste. „Ja sa spojím aj s čertom, ak budú na konci zachované vinohrady. Odmietam špekulácie, že chcem niekomu niečo dať za euro,“ povedal. V minulosti sa podľa primátora podarilo takto prenajať mestskú vinicu račianskym vinohradníkom a s takýmto návrhom teraz prišiel podnikateľ Rozina.

Pozemky viníc

Vo svojej žiadosti adresovanej primátorovi uvádza, že je vlastníkom okolitých vinohradov a viac ako 15 rokov vinič vysádza, pestuje a rekultivuje. „Cieľom mojim, ako aj hlavného mesta, je udržanie historického a kultúrneho dedičstva predošlých generácií, ktoré vinič pestovali a vyrábali víno,“ napísal podnikateľ s tým, že dotknuté pozemky neboli vyše 25 rokov obrábané a pustnú. Nesrovnal tento návrh neodmietol. Na rokovaní však uviedol, že je ochotný akceptovať, aby nový nájomca vzišiel z obchodnej verejnej súťaže.

Súťaž navrhol mestský poslanec a petržalský starosta Vladimír Bajan. „Urobme tú súťaž, aby sme vysúťažili niekoho, kto má o to reálne záujem,“ skonštatoval. Poslanci jeho návrh nakoniec prijali. Nepodporili ale myšlienku poslankyne Lucie Štasselovej, aby sa v tejto vinici realizoval ideový zámer Mestskej komunitnej vinice. Námestníčka primátora Iveta Plšeková poznamenala, že takýto zámer je potrebné si dobre premyslieť. „Viem si však predstaviť, že vinári vyčlenia časť vinice na komunitný projekt,“ podotkla.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM