Kultúra

Bratislava Art Festival: Hľadanie formátu nového festivalu súčasného umenia v Bratislave

Siedmy ročník Bratislava Art Festivalu prináša možnosť navštíviť 16 galérií, výstavy súčasného umenia, zúčastniť sa komentovaných prehliadok, výtvarných dielní a prednášok.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava Art Festival: Hľadanie formátu nového festivalu súčasného umenia v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: Bratislava Art Festival

Rok 2016 prináša aj novinky – nový organizačný tím, zúženie festivalu na jeden deň a program zameraný najmä na vzdelávacie aktivity.

Zabudnite na skratku „BLAF“

Ako má vyzerať podujatie, ktoré prepája bratislavskú výtvarnú scénu? Má sa konať vo verejnom priestore alebo v galériách? Môže mať podobu napríklad medzinárodného Bienále súčasného umenia? Toto je zopár otázok, ktoré si kladie nový tím Nadácie – Centra súčasného umenia a Bratislava Art Festivalu.

Transformácia podujatia začína úpravou názvu – hneď na úvod zabudnite na skratku „BLAF“. „Domnievame sa, že od založenia festivalu sa doba a kultúrne potreby v meste zmenili. Je nutné prehĺbiť interakciu verejnosti so súčasným umením a vytvoriť medzinárodnú platformu pre rozvoj výtvarnej obce.,“ vysvetľuje motivácie zmeny Christian Potiron, riaditeľ Nadácie – Centra súčasného umenia.

BLAF ako ďalej?

„Významnou súčasťou tohto ročníka je hľadanie formátu nového festivalu súčasného umenia v Bratislave, a to prostredníctvom konferencie na tému „BLAF ako ďalej?“, ktorá sa uskutoční začiatkom novembra,“ dopĺňa Christian Potiron.

Spolu s odborníkmi a profesionálmi sa tím z N-CSU pokúsi zodpovedať otázky o budúcej podobe podujatia, ktorá prezentuje a komunikuje súčasné výtvarné umenie. Konferencia sa bude konať 3. až 4. novembra v Café Berlinka. Okrem toho pripravuje tím N-CSU sériu individuálnych rozhovorov so zástupcami výtvarnej obce.

Už teraz je možné prispieť podnetmi priamo Christianovi Potironovi na e-mail: christian.potiron@ncsu.sk – spätná väzba je vítaná od profesionálov aj od návštevníkov festivalu.

Čítajte aj: Zúfalstvo a neistota utečencov. Otvorte oči a vnímajte ju na festivale Arteterapia

Putovanie za umením počas dňa aj noci

Bratislava Art Festival bude tento rok trvať len jeden deň a na jeho denný program nadviaže Biela noc, ktorá minulý rok dostala do ulíc mesta desaťtisíce ľudí. Do festivalu sa zapojí 16 galérií, ktoré ponúknu predovšetkým vzdelávací program – výtvarné dielne, komentované prehliadky či stretnutia s umelcami.

Z dielne festivalu je aj vzdelávací program k Bielej noci. Rodinám s deťmi od 8 do 12 rokov sprostredkuje diela z Bielej noci a prevedie ich jednotlivými inštaláciami. Budú sa tiež venovať umeniu vo verejnom priestore, téme svetelných inštalácií a novým technológiám v súčasnom umení.

Súčasné umenie!

Čo všetko môžu návštevníci Bratislava Art Festivalu vidieť v galériách? Individuálne výstavy Juraja Gábora, Petra Kalmusa, Michala Turkoviča, Vlasty Žákovej, ale aj práce Lucie Dovičákovej, Jarmily Szabovej a mnohých ďalších.

„V priebehu niekoľkých hodín bude možné absolvovať kurátorské výklady aj autorské prezentácie – pozývame napríklad do Flat Gallery, kde sa predstaví Jaro Varga s projektom nadväzujúcim na úspešnú inštaláciu Lost Library. Bratislava Art Festival je tiež príležitosťou navštíviť dve nezvyčajné výstavné miesta – Byt č. 6 a Ateliér EM,“ vyberá z programu Potiron.

Byt č. 6 je ďalším zo súkromných priestorov, ktorý funguje aj ako alternatívny galerijný priestor, a kde bude možno absolvovať netradičnú zážitkovú hodinu umenia. Ateliér EM je pôvodne súkromnou záhradou a sochárskym ateliérom Erny Masarovičovej a dnes je to aj open air výstavný priestor.

Prechodný ročník

„Siedmy ročník vnímame ako prechodný, chceme pracovať na zmenách, no zároveň sme chceli zachovať kontinuitu podujatia, ktoré sa už stabilne zaradilo do kultúrneho kalendára Bratislavy,“ uzatvára Christian Potiron.

Bratislava Art Festival pozýva do galérií v sobotu 8. októbra. Podrobný program je k dispozícii na www.ncsu.sk alebo na facebookej stránke festivalu. Podujatie pripravila Nadácia – Centrum súčasného umenia a bolo podporené z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia, v spolupráci s Bielou nocou a Slovenskou národnou galériou.

Čítajte aj: V Bratislave budú rinčať zbrane. Staňte sa svedkami prusko-rakúskej vojny

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM