Alexandra Húsková Rôzne

Boli sme pri vypustení zachráneného labutieho mláďaťa naspäť do prírody

Polomŕtvu mladú labuť našli návštevníci na Zlatých pieskoch. Odovzdali ju Štátnej ochrane prírody, ktorí ju zaniesli do veterinárnej ambulancie. My sme boli pritom, keď už vyliečenú labuť vypustili naspäť do jazera na Zlatých pieskoch v Bratislave. Pozrite sa s nami, ako sa jej vo vode páčilo.

Ilustračný obrázok k článku Boli sme pri vypustení zachráneného labutieho mláďaťa naspäť do prírody
Zdroj: Dnes24.sk

Mladá labuť prehltla rybársky háčik s návnadou a lankom, ktorý sa jej zamotal okolo zobáka a spolu s jedlom vytvoril zátku a posúval sa hlbšie do hrdla. Kvôli tomu nemohla ďalej prijímať potravu a bola by zahynula od hladu.

Návštevníci s dobrým srdcom ju minulý týždeň našli na okraji jazera na Zlatých pieskoch a zavolali na linku Štátnej ochrany prírody (ŠOP). Pracovníci ŠOP ju prevzali a odniesli na ošetrenie do veterinárnej ambulancie Mlynvet v Mlynskej doline, s ktorou majú uzavretú zmluvu o starostlivosti o nájdené zvieratá.

Labuti doslova „vyčistili krk“, dostala infúziu a po troch dňoch bola v poriadku a pripravená na vypustenie naspäť do prírody. Ošetrenie labute si môžete pozrieť TU. Video návratu labute domov si môžete pozrieť pod článkom.

Veterinári z Mlynvetu už takto zachraňovali sokolov, jastraba, vrany, bobrov, volavky, sovy, výra skalného, ale aj ježkov. Často sú to strelné poranenia, alebo zlomeniny krídel a nôh po zrazení autom. Takisto ošetrujú aj mláďatká, ktoré vypadli z hniezda.

Jeden z najväčších problémov pri zachraňovaní, mnohokrát aj chránených druhov zvierat, je však neexistencia záchytného centra v Bratislave, kde by sa ošetrené zvieratá v prípade potreby doliečili.

„Mnohé zo zachraňovaných zvierat nemôžu byť ihneď po vyliečení vrátené naspäť do prírody, špeciálne pri zranených dravcoch je to veľký problém. Vtáci by sa mali po zložitejších zásahoch na krídlach postupne rozlietavať vo voliérach a na to nie je nikde v Bratislave miesto,“ hovorí veterinárka Zuzana Bartová. „My spravíme všetko preto, aby sme tie zvieratá vyliečili, ale bez záchytného centra, určeného na doliečenie, je to bludný kruh,“ dopĺňa.

Prečítajte si aj:

Jednoduchým poďakovaním prispejete vlkom v ZOO na nový pavilón

Zvieratká v našej ZOO tiež trápia vysoké teploty. Niektoré potrebujú aj studenú sprchu

Vypustenie labutieho mláďaťa na Zlatých pieskoch
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM