KAW Rôzne

Bohom zabudnuté bratislavské podchody

Niekedy je ťažké byť hrdý, že je človek Bratislavčan. Najmä, ak ste po tom, čo stojíte polhodinu v zápche na moste, nútený zdolať zapáchajúci podchod, ktorý navyše vyzerá ako bohom zabudnuté miesto kdesi na predmestí.

Ilustračný obrázok k článku Bohom zabudnuté bratislavské podchody
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Aj cesta do práce môže byť príjemná. Keď vás však každodenne čaká zdolanie podchodu, ktorý smrdí a steny sú postriekané grafitmi, nikomu to náladu nezdvihne.

Popolušky za mostom

Ak cestujete autobusom z Petržalky na zástavku Prístavná, alebo ešte o jednu ďalej, s najväčšou pravdepodobnosťou viete, o čom hovoríme. Priechod z Prístavnej smerom k obchodnému domu OBI (bývalý Baumax) je už roky popoluškou bratislavských podchodov. Každý radšej zrýchli, aby mal nevábne páchnucu cestu čo najskôr za sebou.

Podobne sú na tom aj podchody na križovatke Bajkalská – Prievozská. Na príklade toho vynoveného, ktorý smeruje z novostavby biznis centra Forum smerom na Martinčekovu, vidno, že nič nevydrží dlho v poriadku a grafiťáci si na čistých stenách zgustnú len čo uschne krycí náter.

Čítajte tiež: Bratislava, mesto sprejerov? Most SNP počmárali hneď po natretí

V centre mesta aj záujmu

Mesto grafity odstraňuje, jeho možnosti sú však obmedzené. A nie každý podchod príde na rad niekoľkokrát za rok. Ak stojí mimo centra, má tak trocha smolu.

„Grafity odstraňujeme podľa nášho harmonogramu, pričom v prvom rade odstraňujeme grafity z dôležitých mestských priestorov a verejných budov, ktoré má mesto v správe – napríklad z budov základných umeleckých škôl a centier voľného času a ďalších budov v správe hlavného mesta,“ vysvetľuje hovorkyňa magistrátu hlavného mesta Ivana Skokanová

„Takisto plánujeme vyčistiť podchod na Trnavskom mýte. Vzhľadom na stav našich verejných priestorov by sme potrebovali investovať financie aj do úpravy viacerých ďalších podchodov, avšak sme limitovaní finančnými možnosťami mesta, preto hľadáme aj súkromných partnerov – spoluprácou s takýmto partnerom sa nám napríklad podarilo obnoviť podchod na Patrónke,“ pokračuje Skokanová.

Niektoré podchody musia počkať

Jedna vec je grafity a druhá smrad od výkalov a špina. Pri čistení sa tiež nedostane na všetky podchody rovnakou mierou.

„Podchody sa čistia pravidelne. Na Trnavskom mýte, Patrónke a Klariskej sa čistí trikrát denne zametaním a rovnako trikrát denne umývaním povrchu. Ostatné podchody sa čistia raz za deň, v prípade potreby aj viackrát,“ informuje hovorkyňa.

Samotná údržba podchodov súvisí aj s tým, v akej miere sú využívané. Ako sme sa dozvedeli, všetky práce a čistenia vyplývajú z plánu letnej a zimnej údržby mesta.

„Verejné priestory dávame postupne do poriadku, nedá sa ale opraviť všetko naraz, najmä nie vtedy, ak bola starostlivosť o naše verejné priestory v minulosti trvale zanedbávaná,“ uzatvára Ivana Skokanová.

Čítajte aj: Za jednu noc 43 budov! V Bratislave vyčíňa sprejerská skupina. Ničia všetko, čo im príde do cesty

Bohom zabudnuté podchody
10
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM