Nikola Richterová Samospráva

Blížiaci sa koniec Milana Ftáčnika: Ivo Nesrovnal preberie úrad v decembri

Novozvolený primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal preberie úrad 11. decembra. Na tento deň je totiž naplánované ustanovujúce zasadnutie bratislavského mestského zastupiteľstva. Úrad Nesrovnalovi odovzdá dosiaľ úradujúca hlava mesta Milan Ftáčnik. Noví poslanci i primátor budú na zasadnutí skladať sľuby.

Ilustračný obrázok k článku Blížiaci sa koniec Milana Ftáčnika: Ivo Nesrovnal preberie úrad v decembri
Zdroj: TASR

Väčšina z poslancov si už prebrala osvedčenia o zvolení za poslanca. V piatok 21. novembra im ich v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca odovzdal predseda Mestskej volebnej komisie Patrick Lutter. „Prebrali si ich všetci okrem troch, medzi nimi aj nový primátor, ktorí sa z pracovných dôvodov ospravedlnili a osvedčenia si preberú neskôr,“ potvrdil TASR hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán.

Medzi novými tvárami v zastupiteľstve bude podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, ktorý sa len tesne nestal aj starostom bratislavského Starého Mesta, i bývalý poslanec Národnej rady SR a predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál.

V mestskom parlamente bude tiež sedieť napríklad parlamentný poslanec Martin Chren, aktivistka Katarína Šimončičová, zakladateľka Hodiny deťom Lucia Štasselová či architekt Eurovey Branislav Kaliský. Do zastupiteľstva sa dostali najmä nezávislí poslanci a dve pravicové koalície. Jednu tvoria strany KDH, NOVA, OĽaNO, KDS, OKS, SMK-MKP a Zmena zdola, DÚ, druhú zase Most-Híd, Sieť, SaS, SDKÚ-DS.

Viac než 10.000 hlasov chýbalo Ftáčnikovi, aby obhájil svoj post aj v ďalšom volebnom období. Nesrovnal získal v komunálnych voľbách 50.630 hlasov občanov, zatiaľ čo Ftáčnik 40.481. Novozvolený primátor v ďalšom volebnom období sľubuje mestskú železnicu, bratislavský S-Bahn, chce zredukovať počet stavebných úradov na päť a prichádza i s nápadom na vytvorenie cintorínu pre zvieratá.

Nesrovnal chce doriešiť aj problém bratislavskej Hlavnej stanice. Ako mestský poslanec niekoľkokrát vyhlasoval, že investorovi má mesto vypovedať zmluvu, a to ešte aj v čase, keď to vôbec nebolo možné. Z prípadnej žaloby od investora si ťažkú hlavu nerobí, pred voľbami pre TASR povedal, že „lepší je bolestivý koniec ako bolesť bez konca“.

„Mám predstavu o tom, ako sa riešia spory a ako sa takéto veci vyriešia. Nebudem to dopredu hovoriť na verejnosť a nebudem to dopredu prezrádzať, ale viem, ako sa takéto veci robia,“ tvrdil v predvolebnom rozhovore. Konkrétny postup nepovedal. V lokalite investor vlastní však aj menšie, no kľúčové pozemky, ktoré by mestu mohol neskôr blokovať.

Nesrovnal chce riešiť aj problém Parku kultúry a oddychu. Sľubuje, že zostane zachovaná kultúrna funkcia a architektonicky a urbanisticky cenná časť. Pred voľbami sľuboval, že rokovaním s investorom takú dohodu dosiahne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM