Krimi

Blíži sa piate výročie masakry v Devínskej Novej Vsi

Uplynie päť rokov od brutálnej udalosti, ktorá sa 30. augusta 2010 odohrala v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Bilancia masakra, druhej najkrvavejšej v histórii Slovenskej republiky, bola osem obetí a 15 zranených.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa piate výročie masakry v Devínskej Novej Vsi
Zdroj: TASR

Nezamestnaný, 48-ročný Ľubomír Harman, začal 30. augusta 2010 predpoludním streľbu v jednom zo sídliskových bytov. Zavraždil pritom štyri ženy a 12-ročného chlapca.

Ďalšiu osobu, muža, zabil pri vchode do obytného domu a potom začal páliť aj po okoloidúcich. Obeťou jeho streľby sa stala aj žena, ktorá sa v tom čase ocitla na balkóne.

Harmana spacifikovala strelou do hrude privolaná polícia a ten si vzápätí sám strelil do hlavy.

Ľubomír Harman bol v čase skutku pod vplyvom alkoholu aj drog. Vyplynulo to zo znaleckého posudku. Okrem alkoholu inhaloval tesne pred tragédiou aj acetón.

Znalecký posudok z Harmanovej pitvy tiež definitívne potvrdil, že jeho prvým zranením bol priestrel hrudníka preukázateľne spôsobený príslušníkom Pohotovostného policajného útvaru, ktorý páchateľa zasiahol jedinou strelou zo samopalu vz. 58.

Expertíza jednoznačne vylúčila, že policajné strely zranili okrem Harmana aj ďalšie osoby.

Z policajného vyšetrovania vyplynulo, že Ľubomír Harman vystrelil v byte svojich susedov 25 rán zo samopalu. Dohromady 21 z nich zasiahlo päť ľudí, ktorí sa v byte nachádzali. Dve osoby mali po päť strelných poranení, ďalšie dve osoby po štyri strelné poranenia, piata osoba bola zasiahnutá tromi strelami.

Pred vchodom na Ulici Pavla Horova zastrelil Harman ďalšieho muža štyrmi ranami. Jeho poslednou obeťou bola žena stojaca na balkóne, ktorú zasiahli dve strely zo samopalu.

Vyšetrovanie tragickej udalosti bolo ukončené v júli 2011 a bolo vydané uznesenie o zastavení trestného stíhania z dôvodu úmrtia páchateľa. Jeho motív zostáva podľa polície neznámy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM