Maros Palesch Kultúra

BKIS sa chce súdiť so SSSCR

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) sa rozhodlo riešiť spor so Slovenskou spoločnosťou sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) súdnou cestou, a to žalobou na jej predsedu Mariána Bilačiča.

Uvádza to vo vyjadrení, ktoré poskytla Janka Kopčová z oddelenia marketingu a obchodu BKIS ako reakciu na informácie Bilačiča pre média na tlačovej konferencii.

Podľa Kopčovej dôvodom je nekalá, nezákonná, neetická súťaž a opakované zverejnenie nepravdivých a zavádzajúcich informácií o vzdelávaní vlastivedných sprievodcov po Bratislave, ktoré BKIS vykonáva na základe platnej akreditácie. Útoky Bilačiča na BKIS sú vraj v rozpore nielen so zákonom a dobrými mravmi, ale aj s etickým kódexom členov SSSCR. Akreditáciu BKIS opakovane potvrdilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako vrcholná inštitúcia zodpovedná za akreditáciu vzdelávacích programov v oblasti ďalšieho vzdelávania na Slovensku.

Tieto kurzy BKIS a jeho predchodca BIS organizuje 45 rokov. Predseda SSSCR, s ktorým BKIS pre nespokojnosť a jeho neetické správanie ukončilo spoluprácu v roku 2008, napáda rozsah výučby ako nedostatočný. Tých 220 hodín podľa Kopčovej vysoko presahuje napr. rozsah výučby vlastivedných sprievodcov po Prahe (97 hodín). SSSCR organizuje od roku 2010 kurz sprievodcu cestovného ruchu (CR) všeobecný so zameraním na celé Slovensko v rozsahu 300 hodín. BKIS ako prvá vzdelávacia inštitúcia na Slovensku teraz prichádza s konceptom kurzu sprievodcu CR so špecializáciou na Bratislavu v rozsahu nie 300 hodín, ako mylne interpretuje euronormu Bilačič, ale plných 600 hodín odporúčaných európskou normou.

„BKIS považuje aktivity predsedu SSSCR za pokus o zhoršovanie kvality vzdelávania regionálnych vlastivedných sprievodcov a považuje tieto aktivity za formu nekalej súťaže,“ dodala Kopčová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM