Nina Táborská Kultúra

Bienále Medzinárodného festivalu rozhlasových hier: Súťažiť bude 37 programov zo 16 krajín

Jubilejný 10. ročník bienále Medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo sa uskutoční v Bratislave v Slovenskom rozhlase v dňoch 10. až 14. novembra. Tradične bude súčasťou podujatia medzinárodný workshop, ktorý RTVS organizuje v spolupráci s EBU.

Ilustračný obrázok k článku Bienále Medzinárodného festivalu rozhlasových hier: Súťažiť bude 37 programov zo 16 krajín
Zdroj: TASR

„Je to tradícia a má obsah. Rozhlasové hry pre deti a mládež absolútne skvele zapadajú do konceptu rozvoja detskej tvorby, ktorá je našou prioritou ako v televízii, tak aj v rozhlase,“ uviedol na stretnutí s médiami generálny riaditeľ RTVS Václav Mika k súťažnej prehliadke, ktorá ponúka možnosť prezentovať to najlepšie z oblasti rozhlasovej dramatickej tvorby a predstavuje najkvalitnejšie programy rozhlasových staníc združených v Európskej vysielacej únii.

Bohaté zastúpenie

Na festivale bude súťažiť 37 programov zo 16 krajín, medzi nimi sú tituly z Bulharska, Českej republiky, Grécka, Chorvátska, ale aj z Indonézie, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Srbska, Švédska či Vietnamu.

Súťaží sa v dvoch kategóriách – rozhlasová rozprávková hra a rozhlasová hra pre mládež. Rozhlasové inštitúcie mohli do každej z nich prihlásiť programy, ktorých spoločná minutáž v jednej kategórii nesmie presiahnuť 60 minút. Porotu tvoria zástupcovia z Nemecka, Talianska, Veľkej Británie, Ukrajiny a Slovenska.

Tradičný program

Slovenský rozhlas budú na festivale reprezentovať rozprávková hra Radka Bachratého Kam odlieta kolotoč na zimu a hra pre mládež Ikarov pád autorky Vandy Kyselicovej.

„Sú to pôvodné hry napísané pre náš rozhlas, tým sa hrdíme, pretože mnohé inštitúcie posielajú dramatizácie – spracujú literárnu predlohu alebo divadelnú hru, my sme hrdí na to, že máme naozaj pôvodnú vec,“ povedala Zuzana Grečnárová, tímlíderka Odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu.

Tradične bude súčasťou podujatia medzinárodný workshop, ktorý RTVS organizuje v spolupráci s EBU. Ako uviedla Slavomíra Kubičková, vedúca odboru medzinárodnej spolupráce Slovenského rozhlasu, tento rok sa na ňom stretne 42 expertov z rôznych krajín. „Predstavia trendy vo výrobe, čomu sa venujú v tvorbe pre deti a mládež.“

Podpora tvorby umeleckých diel

Cieľom festivalu je podpora tvorby umeleckých diel pre deti a mládež v oblasti rozhlasovej drámy, podpora medzinárodnej výmeny v tejto oblasti a tiež podpora výmeny teoretických, technických a odborných skúseností na medzinárodnej úrovni v oblasti rozhlasovej dramatickej tvorby pre deti a mládež.

Na festivale sa môžu zúčastniť všetci aktívni a pridružení členovia EBU. Oficiálnymi jazykmi festivalu sú angličtina a francúzština, pracovným jazykom je angličtina.

Prix Ex Aequo 2014 vyvrcholí 14. novembra o 19.00 h galakoncertom v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu, na ktorom odovzdajú festivalové ceny v oboch kategóriách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM