Alexandra Húsková Kultúra

Biela noc: Na Štrkoveckom jazere bude plávať chalúpka s kormidlom

Festival moderného umenia Biela noc sa prvýkrát bude konať aj v Ružinove. Netradičná plávajúca chalupa, Walden Raft, bude niekoľko týždňov súčasťou Štrkoveckého jazera. Do plávajúceho domčeka môžu nastúpiť aj návštevníci.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc: Na Štrkoveckom jazere bude plávať chalúpka s kormidlom
Zdroj: Dnes24.sk

Už počas nasledujúcej soboty 10. októbra budeme môcť v Bratislave zažiť po prvýkrát festival súčasného umenia s názvom Biela noc.

Návštevníci Bratislavy sa zoznámia s najnovšími svetovými trendmi súčasného umenia na netradičných miestach, ako sú parky, mosty, nábrežie, fasády, hradby, cintorín, výklady, či jazero.

Plávajúci dom na jazere

Plávajúci dom reaguje na chalupu amerického filozofa, básnika a prírodopisca Henryho Davida Thoreaua, postavenú v lese Walden Pond v roku 1845.

Cieľom autorov bolo vytvoriť čo „najčistejšiu" architektúru v kontakte s okolitým prostredím. Florent Albinet a Elise Morin vytvorili plávajúcu chalupu ako útočisko, ktoré poskytuje priestor na myšlienky a únik pred realitou.

Polopriehľadný Walden Raft je medzipriestorom permanentnej interakcie medzi exteriérom a interiérom. Objekt je v pohybe, obklopený nestálou tekutinou. Je to „ne-priestor" v neustálej dynamike, ktorý nám vďaka čiastočnej priesvitnosti dovoľuje byť súčasťou prírody a nie v jej opozícii.

Diváci sa môžu stať účastníkmi a zažiť si pocity „odhalenia" a splynutia s okolím, vidieť priestor z inej perspektívy.

V chalupe je kormidlo, ktoré môže ovládať ktokoľvek a stať sa súčasťou umeleckého diela, kolektívneho zážitku.

Zapojenie návštevníka len umocňuje základný odkaz Thoreauovej práce: „neľudské prostredie vystupuje ako samostatný prvok, nie len ako rámec pre ľudský zážitok".

Prečítajte si aj: Biela noc rozžiari Medickú záhradu aj Ondrejský cintorín. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie

Florent Albinet (1983), francúzsky umelec sa vo svojej práci venuje najmä scénografii, mikroarchitektúre, urbanizmu a objektom.

Morský či vodný element vníma ako nové pole skúmania vo svojej tvorbe, je súčasťou terra incognita – neznámeho, ktoré spytuje, pohlcuje a nakoniec odhaľuje divákovi prostredie, ktoré sa môže skúmať prostredníctvom rôznych zážitkov. Jeho práca tak spája pocit zo zážitku cestovania a dobrodružstiev umocnených prítomnosťou operujúcej mechaniky.

Elise Morin (1978) oslnila návštevníkov Bielej noci 2014 v Košiciach monumentálnou inštaláciou Waste Landscape a tohto roku sa na Slovensko vracia opäť.

Vo svojej práci vytvára videá a inštalácie, v ktorých reaguje na vyvíjajúcu sa formu súčasnej krajiny. Vzťah medzi miestom a spôsobom kreovania je prirodzenou súčasťou jej tvorby. Prináša so sebou reflexiu nad vzťahom medzi umením pre umelecky nevzdelaných divákov a rolou estetiky pri porozumení a vyhodnotení praktík a priestorov. Širší poetický rozmer je založený na práci so vzorom, časom a svetlom.

Zdroj:ruzinov.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM