Tomáš Stupavský Samospráva

Na bicykli už pod Starým mostom neprejdete!

Výstavba na Starom moste pomaly, ale iste napreduje, čo znamená, že sa začína meniť aj okolie staveniska. Stavebné práce po novom ovplyvnia aj cyklistov. Preto, ak sa vydáte na bicykli po Viedenskej ceste, aby vás neprekvapilo, že cyklotrasa je na jednom úseku uzavretá.

Ilustračný obrázok k článku Na bicykli už pod Starým mostom neprejdete!
Zdroj: Dnes24.sk

Jar už pomaly klope na dvere, čo sa začína prejavovať v počte cyklistov na cestách. Tí sa budú musieť po zimnej prestávke pripraviť na niektoré zmeny v našom hlavnom meste. Jednou z nich bude aj upravená cyklotrasa v okolí Starého mosta.

Tento týždeň sa pri Mýtnom domčeku na Tyršovom nábreží uskutočnila tlačová konferencia, na ktorej informovali zástupcovia mesta a zhotoviteľa stavby, o aktuálnej fáze stavebných prác na Starom moste.

Uzatvorená je medzinárodná cyklotrasa

Aby sa stihli termíny z Európskej únie, odštartovala sa trojzmenná prevádzka. V rieke začínajú budovať nový pilier. Kvôli prácam v blízkej budúcnosti uzavrú Bosákovú ulicu. No veľkou novinkou je zatvorenie cyklotrasy, ktorá vedie popod stavbu na petržalskej strane.

„Chceme informovať verejnosť, že uzatvorenie a následné presmerovanie cyklotrasy, ktorá viedla popod stavbu, bolo nevyhnutné z hľadiska bezpečnosti,“ informovala hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

Ako ďalej Kratochvílová uviedla, mesto rokovalo o presmerovaní cyklotrasy s mimovládnou organizáciou Cyklokoalícia, ktorá im poslala návrhy dopravného riešenia.

„Stretnutie s pani Kratochvílovou prebehlo koncom februára, pričom už od nedele 22.2. bol prejazd po medzinárodnej cyklotrase EuroVelo 6 pod Starým mostom uzatvorený,“ povedal pre Bratislava24.sk Peter Netri z Cyklokoalície.

Keďže ide o cyklotrasu európskeho významu, podľa organizácie, môžu byť zmätení cyklisti idúci z Rakúska do Maďarska. Preto by sa mali čoskoro na trase pre cyklistov zrealizovať stavebné úpravy a predovšetkým aj nové značenie. Podľa Netriho mal zhotoviteľ stavby a mesto na tento problém myslieť skôr.

Mesto priznáva chybu

„Došlo k pochybeniu, pretože táto cyklotrasa mala byť presmerovaná skôr, ako sa začalo so stavebnými prácami. Mesto pripúšťa, že momentálne je postup opačný. V súčasnosti potrebujeme vykonať niekoľko stavebných úprav a osadiť dopravné značenie,“ doplnila Kratochvílová.

Cyklokoalícia poslala 1. marca návrh vyznačenia obchádzky uzatvoreného úseku (viď. fotografia), na ktorom je znázornené, ako by mala trasa po novom vyzerať.

Viesť by mala po Viedenskej ceste, následne sa cez Krasovského ulicu napojiť na Einsteinovu a potom vrátiť na Klokočovu. V návrhu sú obsiahnuté aj rady na umiestnenie značiek alebo čo spraviť s chýbajúcim úsekom medzi cyklotrasou na ulici Pri Starom háji a Einstainovou.

Každopádne sa s presmerovaním trasy pre cyklistov musí čo najskôr niečo robiť. Mesto ani Cyklokoalícia zatiaľ nepoznajú presný termín, kedy sa obchádzka zrealizuje.

Prečítajte si tiež: Na Starom moste sa začína pracovať nonstop. Zhotoviteľ stavby chce práce ukončiť do 15. decembra

Zdroj foto: Cyklokoalícia

Presmerovanie cyklotrasy pod Starým mostom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM