Rôzne

Bicykel ako každodenný dopravný prostriedok? Prečo nie

Ak sa odvážime zmeniť svoje myslenie a pripustiť, že aj bicykel môžeme používať ako každodenný dopravný prostriedok, vtedy sa môžeme v oblasti cyklodopravy priblížiť ku krajinám na západ od našich hraníc. Na podujatí Presadni na bicykel 2015 to uviedol národný cyklokoordinátor Peter Klučka.

Ilustračný obrázok k článku Bicykel ako každodenný dopravný prostriedok? Prečo nie
Zdroj: Dnes24.sk

"Stačí si uvedomiť výhody, ktoré získavame, ak použijeme bicykel na ceste do práce a z práce domov. Jednak urobíme niečo pre svoje zdravie, niečo aj ušetríme a môžeme sa napríklad aj stretnúť s priateľmi a zájsť si s nimi na malinovku,“ uviedol Peter Klučka v reakcii na otázku, ako sa priblížiť aspoň Česku alebo Nemecku, kde bicykel ako každodenný dopravný prostriedok používa šesť, resp. desať percent obyvateľov, zatiaľ čo u nás sú to iba dve percentá.

Hoci rozvoj cyklotrás a možností pre cyklistov v slovenských mestách nenapreduje rýchlo, národný cyklokoordinátor Klučka predsa len vníma zmenu, ku ktorej prichádza. Ako príklad uvádza postoj ľudí, ktorí majú na starosti budovanie infraštruktúry pri veľkých investičných akciách v Bratislave či v súvislosti s novou automobilkou pri Nitre.

„Títo ľudia sa mi ozývajú a už nehovoria len o tom, ako sa tam bude chodiť autom, ale aj o tom, ako sa tam bude chodiť bicyklom," uviedol Klučka.

Za dôležité považuje národný cyklokoordinátor to, aby sa v celkovej filozofii presadil názor, že v cestnej premávke nie sú len motoristi, ale aj cyklisti a chodci. „Keď takto budú uvažovať všetci, vtedy bude dobre,“ zdôraznil a poukázal na to, že k tomu môže pomôcť i podujatie ako Presadni na bicykel 2015.

Počas tejto akcie, ktorá sa v blízkosti obchodného centra pri Sade Janka Kráľa v Bratislave konala dnes popoludní, sa mohli návštevníci oboznámiť s rôznymi projektmi v oblasti rozvoja cyklodopravy, od historických až po elektrobicykle.

Prečítajte si aj: Chystá sa veľký cyklosúboj Bratislavy s Banskou Bystricou. Ktoré mesto odbicykluje viac kilometrov?

Podujatie, ktorým sa organizátori pripájajú k Európskemu týždňu mobility (16.9. – 22.9.), ponúkne návštevníkom aj možnosť zapojiť sa do súťaže na špeciálnych šprintérskych trenažéroch, v ktorej na diaľku budú Bratislavčania a Banskobystričania bojovať o to, kto v priebehu dvoch hodín nabicykluje viac kilometrov. Na podujatí takisto predstavia kampaň Do školy na bicykli, ktorá je súčasťou aktivít v rámci boja proti detskej obezite.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM