Kultúra

Bibiana pripravila pre deti zaujímavé projekty aj mravčiu farmu

V najnovších výstavných projektoch bratislavskej Bibiany sa deti naučia využívať svoj voľný čas, oboznámia sa s mestskou infraštruktúrou či bylinkovou záhradou.

Ilustračný obrázok k článku Bibiana pripravila pre deti zaujímavé projekty aj mravčiu farmu
Zdroj: TASR

Bratislavská Bibiana pripravila pre svojich návštevníkov na leto štyri výstavné projekty. Kreatívne podporí a inšpiruje deti ako prežiť voľný čas nová expozícia Živé mesto.

Hravý experiment im odkryje nové fakty o veciach a javoch známych z mestského prostredia. Mesto majú možnosť vidieť z vtáčej perspektívy, z diaľky, ale aj zblízka. Zrejme najväčším ťahákom expozície bude jej netradičný objekt – formikárium alebo mravčia farma.

„Mravce si budujú svoje cestičky, ktoré sme sa rozhodli integrovať do výstavy. Spoločenstvo mravcov ako fungujúci systém je pripodobením k mestskému spoločenstvu,“ povedala Naďa Kančevová, spoluautorka výstavy.

Vyskladajte si siluetu mesta

Medzi zaujímavé inštalácie patrí aj tieňové divadlo, kde si deti môžu vyskladať vlastnú siluetu mesta, bludisko zasa ponúka koncert mestských zvukov či pohľad do detských izieb detí po celom svete.

Interaktívna inštalácia Toky mesta, zostavená zo vzájomne prepojených dráh, deťom vysvetlí, že mesto je plné rozličných neviditeľných sietí, zoznamuje ich so skrytou infraštruktúrou – s elektrickými, vodnými, dopravnými či komunikačnými prepojeniami.

Výstava Umenie záhrady ukáže detským návštevníkom aj ich rodičom, kde a prečo vznikali prvé záhrady, ako sa v priebehu storočí menila ich podoba.

„Od Perzie po Petržalku, lebo je to zhruba 4-tisíc rokov, čo záhrady sa vytvárajú,“ doplnila Ingrid Abrahamfyová, autorka expozície, kvôli ktorej v Bibiane upravili aj nádvorie.

„Tak, aby sa deti zoznámili s bylinkovou záhradou, so zvislými záhradami, s prvkami japonskej záhrady, ako náučné prvky sme tam dali kŕmidlo a napájadlo pre vtákov, hotel pre hmyz a ešte dobre skryté dračie vajce.“

Čítajte aj: V čitárni Medickej záhrady otvorili samoobslužnú knižnicu

Ako vyzerá zvuk

Princípy akustiky priblíži zábavnou formou ďalšia expozícia Kuk na zvuk. Jej autori sa pokúsili „zhmotniť“ zvuky do vizuálnej podoby, aby dali deťom možnosť „nakuknúť“ aspoň do malej časti zložitého akustického sveta.

Ako zvuk vyzerá si môžu pozrieť na osciloskopoch hneď v úvode výstavy. Zistia, ako sa zvuk šíri v rôznych materiáloch a hlavne ako rýchlo, či kto prvý vypočítal rýchlosť šírenia zvuku v rôznych plynných prostrediach.

Interaktívna rozprávková mapa

Ľudové rozprávky krajín EÚ predstavuje výstava s názvom Európske rozprávky. Ponúka 28 rozprávkových ilustrácií, za ktoré autori získali rôzne ocenenia.

Ilustrácie sprevádza vyše stovka najreprezenta­tívnejších titulov európskych rozprávok z knižničných zbierok Bibiany. Okrem kníh a obrazov čaká návštevníkov aj interaktívna rozprávková mapa EÚ.

Deti si môžu nielen vyskúšať svoje znalosti z geografie, ale najmä objavovať známe i neznáme rozprávky od Portugalska po Estónsko, od Švédska až po Maltu.

Pomôže im v tom album európskych rozprávok vytvorený špeciálne pre túto výstavu, ktorá vznikla pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Čítajte aj: Baxova veža je opäť otvorená pre verejnosť

V Bibiane môžu deti obdivovať aj mravčiu farmu
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM