Nina Táborská Samospráva Samospráva

Bezdomovectvo je ako horúci zemiak. Hlavné mesto začalo konať, postačí to?

Kto na Slovensku stratí domov, väčšinou ho stratil navždy. Ľudia bez domova ostávajú zaseknutí na polceste, pretože cenovo dostupné nájomné byty takmer neexistujú. Financovanie služieb zlyháva.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovectvo je ako horúci zemiak. Hlavné mesto začalo konať, postačí to?
Zdroj: TASR

Bratislava ako každé hlavné mesto čelí najväčšiemu počtu ľudí bez domova. Podľa odhadov neziskových organizácií sa ich počet blíži až k číslu 5-tisíc. Napriek tomu, Magistrát hlavného mesta i mestské časti vyčleňujú na riešenie bezdomovectva príliš málo financií. Aj keď tento rok je to najviac v histórii Bratislavy, vzhľadom k potrebe to ešte zďaleka nestačí.

Na odhadovaný počet ľudí bez domova v Bratislave totiž pripadá len 491 miest v nocľahárňach a útulkoch, 166 miest v nízkoprahových denných centrách a 266 je súčasná kapacita v integračných projektoch.

Bezdomovectvo je horúci zemiak, ktorý si štát prehadzuje s mestom a obcami a samosprávnym krajom. Je na čase, aby štát reálne prevzal zodpovednosť za riešenie bezdomovectva.

Organizácie (OZ Proti prúdu, vydavateľ Nota bene, Depaul Slovensko n. o., OZ Stopa Slovensko, OZ Kresťania v meste, Domov Sv. Jána z Boha n. o. – Milosrdní bratia), ktoré pracujú s ľuďmi bez domova v Bratislave sú presvedčené, že súčasné nastavenie systému ľuďom bez domova nepomáha dostať sa zo svojej situácie a sú potrebné zásadné systémové zmeny na národnej úrovni.

Prvýkrát v histórii

Združenia a organizácie zároveň však oceňujú navýšenie rozpočtu, a tiež snahu o partnerský prístup zo strany mesta. „Prvýkrát v histórii Magistrátu je na čele Sociálneho oddelenia človek, ktorý sa usiluje o strategické riešenia a o dialóg s neziskovými organizáciami. Dôkazom toho je aj spolupráca s MVO na strategickom pláne riešenia bezdomovectva v meste Bratislava, podpora integračných projektov a tiež historicky prvé sčítanie ľudí bez domova,“ informovala Bratislava24.sk štatutárna zástupkyňa OZ Proti prúdu (vydavateľ Nota bene) Sandra Tordová.

Mesto by však podľa nej aj naďalej malo hľadať možnosti a financie na pomoc ľuďom bez domova a pokračovať aj v roku 2017 v zvyšovaní balíka vyhradeného na riešenie bezdomovectva v Bratislave.

Čísla nepustia

Podľa minuloročného výskumu IVPR viac ako tretina organizácii pracujúcich s ľuďmi bez domova sa aspoň raz dostala do ohrozenia kvôli financiám na prevádzku. Až 42 percent uviedlo, že rozpočet, s ktorým aktuálne pracuje, nepostačuje na zabezpečenie ich činnosti. Bratislavské organizácie zabezpečujú priemerne 62 percent svojho rozpočtu z vlastných zdrojov, len na 38 percent prispieva štát, kraj či mesto.

Do rovnako nepríjemnej situácie sa pred časom dostalo aj nízkoprahove integračné centrum Domec, ktorému pre nedostatok finančnej podpory zo strany mesta hrozilo zatvorenie. Vagus s mestom však napokon dospeli k dohode. Na dnešnom brífingu o tom informoval Sergej Kára za občianske združenie, ktoré Domec spravuje. „Mestu sme vďační za navýšenie objemu prostriedkov pre naše centrum aj za to, že sa postavilo k tejto problematike zodpovedne,“ vysvetlil Kára.

Ako doplnil, Domec bude pokračovať aj naďalej. „Máme ešte pred sebou veľa práce, ale máme zdravý základ od mesta, za čo sme vďační a s podporou externou to dúfame spoločne zvládneme tak, aby sme služby vedeli poskytovať najlepšie ako vieme,“ uzavrel.

Čítajte viac: Centru Domec pre ľudí bez domova hrozí zánik, neistú budúcnosť má tiež obľúbená kaviareň v centre

Podpora mesta

Hlavné mesto aktuálne a vôbec po prvýkrát pripravuje sčítanie ľudí bez domova v Bratislave a pri tejto príležitosti bude spolupracovať aj s Inštitútom pre výskum práce a rodiny. Dnes podpísal primátor Ivo Nesrovnal dohodu o spolupráci mesta a inštitútu pri sčítaní ľudí bez domova s riaditeľkou inštitútu Sylviou Porubänovou.

„Sme tu konfrontovaní s problémom, ktorý presahuje možnosti Bratislavy. V našom meste žijú ľudia bez domova z celého Slovenska. Mesto vynakladá nato veľa financií a je preto potrebné vniesť do celej situácie systém. V prvom rade teda potrebujeme zistiť, vôbec koľko ľudí bez domova v Bratislave žije. Preto sme dnes podpísali zmluvu s Inštitútom pre výskum práce a rodiny, ktorá nám umožní tento historický prvý krok urobiť,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk primátor.

Ako ďalej uviedol, pri sčítavaní sa nebude zisťovať len samotný počet ľudí bez prístrešia, ale napríklad i dôvody prečo sa ocitli na ulici. „Takto budeme presne vedieť ako vytvoriť správnu, systémovú, mestskú politiku, adresne pomáhať tejto skupine a zároveň aj komunikovať s rezortom sociálnych vecí,“ uzavrel primátor.

„Primátora podporujeme v týchto snahách a zároveň ho vyzývame na stretnutie, aby podporil spoločnú snahu pre vznik Národnej stratégie prevencie a riešenia bezdomovectva. Tým Bratislava vyšle jasný signál, že problémy ľudí bez domova riešiť chce,“ povedala Tordová z OZ Proti prúdu.

Podrobnosti o novej dohode mesta s Inštitútom pre výskum práce a rodiny sa dozviete už zajtra.

Čítajte tiež: Len Bratislava má približne 5-tisíc ľudí bez domova. Mestu chýbajú pri riešení bezdomovectva rozvinuté sociálne služby

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM