Andrea Ballayová Rôzne

Bez zimných pneumatík ani kilometer

Nehazardujte v zime na letných pneumatikách

Skúsení vodiči vedia, že podceniť zimnú výbavu do auta sa nevypláca. Predovšetkým prezutie letných pneumatík, ktoré absolútne nevyhovujú chladnému počasiu, na zimné. Slovenská legislatíva nemá uzákonený dodatok o povinnom používaní zimných pneumatík na automobiloch do 3,5 t počas celého zimného obdobia. Vodičom však ukladá povinnosť mať tieto pneumatiky na všetkých nápravách v prípade, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Pri porušení tohto ustanovenia môže vodič dostať pokutu až do výšky 60 eur. Veľa vodičov si za vidinou ušetrenia peňazí alebo iných dôvodov myslí, že zimu nejako „preskáču“ na letných pneumatikách. Štatistiky však dokazujú, že za 55 % všetkých dopravných nehôd od 15. novembra do 31. marca môže nesprávne obutie automobilu. Za nesprávne obutie sa považujú aj zimné pneumatiky s dezénom menším ako 4 mm.

Kedy a prečo prezuť pneumatiky? Špeciálna zmes zimných pneumatík je mäkšia a vďaka tomu je pri teplotách nižších ako +7 °C priľnavejšia k studenej vozovke. Na Slovensku je priemerná teplota počas zimných mesiacov + 3 °C. Prezutím letných pneumatík za zimné získa vozidlo lepšie jazdné vlastnosti (pri zábere na snehu až o 80 %), dosiahne kratšiu brzdnú dráhu (aj o 50 %) a lepšie držanie jazdnej stopy. Zimné gumy by nemali mať dezén plytší než 3 mm, inak riskujete pokutu aj svoj život. Pri nových pneumatikách sa hrúbka dezénu pohybuje na hranici 8 až 9 mm. Navyše poisťovne odmietajú preplácať havárie, pri ktorých sa zistia nedostatky ohľadom prezutia alebo hrúbky dezénu. Polícia má okrem pokutovania aj právo odkloniť trasu na inú cestu, prípadne odstaviť vozidlo a udeliť povinnosť zaplatiť si odťahovú službu.

Okolité štáty U našich susedov platia podobné pravidlá. V Rakúsku závisí povinnosť zimnej výbavy od poveternostných podmienok. Od 1.novembra až do 15. apríla musí mať vodič obuté zimné pneumatiky, pokiaľ je na vozovke sneh alebo ľad. V Maďarsku nie sú zimné pneumatiky povinné, no musíte mať v aute zimné reťaze. V Poľsku a na Ukrajine legislatíva nijako neurčuje povinnosť zimných pneumatík. V Českej republike je povinné používanie zimných pneumatík od 1. novembra do 31. marca, pokiaľ je na vozovke snehová pokrývka, ľad alebo námraza, resp. ak použitie určí vodičom značka.

Zimná výbava v AAA AUTO
Pri kúpe vozidla v AAA AUTO budete na zimnú sezónu pripravení. Všetky autá v ponuke prešli dôkladnou kontrolou, pri ktorej im mechanici v AAA AUTO doplnili potrebné kvapaliny obohatené o nemrznúce prísady. Zároveň majú všetky vozidlá prezuté zimné pneumatiky. Ak sa navyše rozhodnete pre auto z kategórie 4 × 4 a budete ho financovať cez vybraných partnerov AAA AUTO, získate navigáciu GPS zadarmo. Viac informácií sa dozviete na stránkach www.aaaauto.sk.

(PR)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM