Nina Táborská Rôzne

Baroková záhrada, nová zeleň aj Zimná jazdiareň. Ako sa mení tvár hradného areálu

Práce na Barokovej záhrade finišujú, v hradnom areáli okrem nej pribudne tiež Zimná jazdiareň či zelená oáza. V rámci obnovy areálu priamo pri záhrade už vysádzajú nové stromy, zeleň má návštevníkom poskytnúť príjemné miesto pre relax.

Ilustračný obrázok k článku Baroková záhrada, nová zeleň aj Zimná jazdiareň. Ako sa mení tvár hradného areálu
Zdroj: bratislava-hrad.sk

V hradnom areáli pokračujú rekonštrukčné práce. Vo výstavbe je Baroková záhrada, ktorá bola zničená rozsiahlym požiarom, po jej boku aktuálne tiež vysádzajú nové stromy, vďaka ktorým tu má vzniknúť pokojné miesto na oddych. Kultúrno-spoločenským akciám bude slúžiť nová Zimná jazdiareň, ktorá rovnako bude súčasťou vynoveného areálu.

Rozsiahla rekonštrukcia má palác aj celý hradný areál vrátiť do podoby, ktorá nadviaže na poslednú barokovú etapu historického vývoja ešte pred veľkým požiarom v roku 1811. Ten vypukol z nedbanlivosti vojakov a podľahla mu celá stavba paláca, Terezianum, ako aj mnoho budov v areáli hradu i v podhradí.

Hradný palác už má revitalizovanú fasádu, interiéry aj nádvorie. Vynovenia sa dočkal aj Záhradný pavilón, nazývaná tiež Oranžéria, z čias Márie Terézie. Práve ten má v letných mesiacoch slúžiť na rôzne podujatia a v zime zasa na prezimovanie teplomilných rastlín.

Atrakciou pre návštevníkov hradu bude aj pôvodná podzemná chodba, ktorá spája palác s cisternou. Zmeny čakajú aj hornú Východnú terasu, ktoré majú priniesť zlepšenie prezentácie archeologických nálezov z veľkomoravského obdobia.

Rekonštrukcia Barokovej záhrady aj výsadba stromov patria k ďalšej fáze obnovy. Jej obnova bola plánovaná dlhodobo, má byť „magnetom na oživenie a zatraktívnenie areálu hradu“.

Pod záhradou vznikajú sporné podzemné garáže s kapacitou až dvestodvadsaťdva parkovacích miest, ktorých výstavba sa stala predmetom mnohých búrlivých diskusii. Našli sa tu totiž vzácne rímsko-keltské nálezy.

Čítajte tiež: Hradný areál kráča s dobou: Pýšiť sa má Barokovou záhradou

Baroková záhrada
4
Galéria
Zdroj: Bratislava INAK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM