Maros Palesch Kultúra

Balet Bratislava sa predstaví slávnym príbehom o láske

Prvou inscenáciou nového tanečného súboru Balet Bratislava bude slávny príbeh tragickej lásky Rómeo a Júlia. Premiéra sa uskutoční 11. novembra 2011 v Divadle Nová scéna v Bratislave. Autorom choreografie na emotívnu hudbu Sergeja Prokofieva je Mári

Od augusta 2011 skúša šestnásť členov novozaloženého súboru Balet Bratislava inscenáciu Rómeo a Júlia na motívy divadelnej hry Williama Shakespearea. Slávny príbeh veronských milencov s tragickým koncom prinesie na javisko množstvo emócií – radosť, smútok, nehu i vášeň. Balet Bratislava sa verejnosti po prvýkrát predstaví v magický dátum – 11. 11. 2011 v Divadle Nová scéna.

Choreografia Mária Radačovského na hudbu Sergeja Prokofieva mala svetovú premiéru 13. mája 2011 v Peter Martin Wege Theatre v americkom meste Grand Rapids, kde ju zatancovali členovia súboru Grand Rapids Ballet Company. Choreograf Mário Radačovský do slovenskej verzie inscenácie zapojil dramaturgičku Miroslavu Kovářovú, scénografa Mareka Hollého a kostýmové výtvarníčky Dianu Strauszovú a Dorotu Cigánkovú.

Romantický príbeh videli predpremiérovo diváci vypredaného Divadla Andreja Bagara v Nitre 23. októbra 2011. V programe bratislavského Divadla Nová scéna sú reprízy inscenácie naplánované na 12. a 24. novembra, 5., 22. a 28. decembra 2011. V novembri čaká súbor ešte hosťovanie v Teatrul Naţional de Operetă v rumunskej Bukurešti v rámci festivalu Life is Beautiful 2011.

Balet Bratislava tvorí šestnásť stálych členov, ktorí pochádzajú nielen zo Slovenska, ale z rôznych krajín Európy, Ameriky, ba aj Ázie. V titulnej úlohe Júlie budú alternovať Katarína Košíková, Natália Némethová a Veronika Hollá. Postavu Rómea stvárni kanadský tanečník francúzskeho pôvodu Arthur Abram a talentovaný slovenský tanečník Peter Dedinský. V ďalších sólových úlohách uvidia diváci Dana Datcu z Rumunska, Daniela Corbeila z Kanady, Tamása Csizmadiu z Maďarska, Scarlet Hollands z Veľkej Británie, Slovákov Andreja Szaba, ako aj slovenské tanečníčky Katarínu Kaanovú a Klaudiu Bittererovú. V medzinárodnom súbore tancujú aj Alexa Capareda z Filipín, Talian Luca Scarpa a Natasa Dudar so srbsko-luxemburskými koreňmi a Slovák Dominik Vačok. K tanečníkom Baletu Bratislava sa v inscenácii Rómeo a Júlia pridajú aj externé spolupracovníčky – Viktória Árvová, Barbora Blahová a Andrea Pinková.

Vzhľadom na komorný charakter súboru budú členovia Baletu Bratislava tancovať v rôznych obsadeniach – v jednotlivých predstaveniach inscenácie Rómeo a Júlia sa budú sólisti meniť na členov zboru a naopak.

Balet Bratislava je nezávislé tanečné teleso zamerané na neoklasický balet. Vzniklo na jar 2011 s cieľom prinášať profesionálne a umelecky kvalitné inscenácie a stať sa rešpektovaným súborom v medzinárodnom kontexte. Kvalitnými tanečnými produkciami plánuje Balet Bratislava zaujať doma i v zahraničí, a to v divadlách, ako aj na významných umeleckých festivaloch. Súbor v sezóne 2011/2012 ešte ponúkne choreografie talentovaných slovenských tvorcov Stanislavy Vlčekovej, Šárky Ondrišovej, ale aj renomovaných zahraničných umelcov. V druhej polovici sezóny sa diváci môžu tešiť na večer zložený z diel českých choreografov Jiřího Kyliána, Libora Vaculíka a Petra Zusku.

Balet Bratislava bude pri vytváraní svojho repertoáru spolupracovať aj s ďalšími európskymi umelcami, ktorí v súčasnosti určujú trend v tanečnom umení. Ambíciou súboru, ktorý vedú Mário Radačovský a Miroslava Kovářová, je priblížiť tvorbu významných choreografov, akými sú Nacho Duato, Ohad Naharin, Mats Ek, James Kudelka, Crystal Pite, Azour Barton, Alexander Ekman, Francesco Nappa a iní.

Zdroj: Balet Bratislava, Markéta Plichtová Foto: Ctibor Bachraty

romeo a julia
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM