Alexandra Húsková Samospráva

Bajan kritizuje petržalských poslancov za nedodanie pripomienok k parkovacej politike

Vedenie Petržalskej samosprávy ostro kritizuje poslancov, ktorí nepripomienkovali nový návrh parkovacej politiky. Obvinili ich s nezáujmu o blaho obyvateľov Petržalky. Viacerí zastupitelia však majú výhrady voči uzavretej zmluve s parkovacou spoločnosťou a považujú ju za nelegálnu.

Ilustračný obrázok k článku Bajan kritizuje petržalských poslancov za nedodanie pripomienok k parkovacej politike
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská časť vyzývala miestnych poslancov na zaslanie podnetov a pripomienok k novému systému parkovania, informovala Michaela Platznerová, hovorkyňa MČ Petržalka.

„Ak dostanú niektorí miestni poslanci možnosť navrhnúť konkrétne riešenia alebo zlepšenia problému s parkovaním v Petržalke, zostanú ticho,“ tvrdí Vladimír Bajan, starosta Petržalky.

Na septembrovom zastupiteľstve však starosta materiály o parkovacej politike z rokovania stiahol. Napriek tomu však pomerne búrlivá diskusia prebehla, vzhľadom na množstvo prítomných obyvateľov, ktorí sa prišli k parkovacej politike vyjadriť, ako aj na základe požiadavky poslancov.

„Najnovšie vyhlásenia starostu Petržalky Vladimíra Bajana sú dôkazom jeho neschopnosti zvládnuť agendu parkovania v Petržalke, keď za takmer štyri mesiace od podpisu zatiaľ neplatnej koncesnej zmluvy o parkovaní nedokázal o výhodnosti svojho modelu parkovania presvedčiť potrebnú väčšinu miestnych poslancov a ani Petržalčanov, ktorí mu svoj negatívny postoj tlmočili priamo a osobne na septembrovom miestnom zastupiteľstve,“ uviedol pre Bratislava24.sk Milan Vetrák, poslanec MiZ Petržalka.

Viac o priebehu rokovania si prečítajte TU.

Aké sú dôvody údajnej „tichosti“ poslancov?

„Na stretnutí predsedov poslaneckých klubov, len niekoľko dní po tomto zastupiteľstve, sa prítomní dohodli, že do stredy 7. októbra zašlú vedeniu mestskej časti svoje konkrétne výhrady, resp. konkrétne námety, ktoré požadujú zapracovať či už do predkladaných materiálov alebo do koncesnej zmluvy. Paradoxne, tí ktorí kričali najhlasnejšie proti spoplatneniu parkovania, neposlali ani čiarku a zostali ticho,“ povedal starosta Vladimír Bajan.

S týmto tvrdením starostu poslanec Milan Vetrák nesúhlasí a tvrdí, že vyjadril jasný záujem podieľať sa na riešení problémov s parkovaním, ale odmieta spolupracovať na niečom, čo nie je v súlade so zákonom. „Bajan odmietol komunikovať s poslancami, keď návrh z rokovania stiahol, pričom sme predložili aj konkrétne návrhy, ako by mal systému fungovať,“ hovorí Milan Vetrák.

„Bez toho, aby bola v zmysle zákona o majetku obcí schválená koncesná zmluva o parkovaní, nie je možné jej vylepšenie a bez toho, aby sa uskutočnila férová verejná súťaž, ktorá nebude obchádzať európsku smernicu ani zákon o verejnom obstarávaní, nie je možné ani vylepšenie navrhovaného nastavenia,“ vysvetlil dôvody nezaslania pripomienok Milan Vetrák.

Zo štyroch poslaneckých klubov svoje vyjadrenia poslali len tri – SDKÚ-DS, KDH, ďalej Klub pre Petržalku a klub Sieť, Mladá Petržalka, SaS a Strana zelených (za časť svojich členov, pozn.). Klub Zmena zdola, DÚS, NOVA, KDS, OĽaNO a nezávislí poslanci nedodali svoje pripomienky.

Vznesené pripomienky od tých, ktorí záujem majú, sa prevažne týkali možného zníženia výšky odplaty z predaja parkovacích kariet pre koncesionára. „Takúto diskusiu s prevádzkovateľom sme otvorili a veríme, že budeme úspešní,“ vysvetlil za mestskú časť prednosta Miroslav Štefánik, s tým, že o doručených podnetoch rokuje vedenie Petržalky s koncesionárom.

„Doteraz nie sú poslancom ani verejnosti známe odborné argumenty, prečo by si Petržalka nevedela s parkovaním poradiť sama, čím by sa ušetrili peniaze Petržalčanov, a prečo potrebuje na to využívať služby bývalej cyperskej schránkovej firmy,“ kritizuje postup vedenia samosprávy Milan Vetrák.

Prečítajte si aj:

Ako by malo vyzerať parkovanie, alebo 13-krát NIE parkovacej politike v Petržalke

Poslanci vyzývajú starostu na odstúpenie. Dôvodom je parkovacia politika

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM