Tomáš Stupavský Samospráva

Azerbajdžan otvorí v Bratislave svoje diplomatické zastúpenie. Obe krajiny chcú zlepšiť vzájomné vzťahy

Azerbajdžan bude mať na Slovensku svoje diplomatické zastúpenie. Oznámil to po dnešnom stretnutí v Bratislave so slovenským ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom jeho azerbajdžanský partner Elmar Mammadyarov.

Ilustračný obrázok k článku Azerbajdžan otvorí v Bratislave svoje diplomatické zastúpenie. Obe krajiny chcú zlepšiť vzájomné vzťahy
Zdroj: TASR

Dátum jeho otvorenia ešte nie je známy. Bude na úrovni chargé d'affaires, pričom Azerbajdžan od neho očakáva zintenzívnenie vzájomných vzťahov so Slovenskom.

Ako dodal Lajčák, medzi oboma krajinami je množstvo nevyužitého priestoru, pričom bilaterálne vzťahy majú potenciál na svoj ďalší rast, najmä v oblasti hospodárstva, investícií a energetiky. Slovensko má podľa neho záujem aj na intenzívnom pragmatickom politickom dialógu a posilnení zmluvnoprávnej základne.

V najbližších mesiacoch by sa mala podpísať dohoda o zamedzení dvojakého zdanenia a predložiť azerbajdžanskej strane návrh dohody o ochrane investícií. Lajčák zároveň ocenil konštruktívny prístup Baku na posilnenie energetickej bezpečnosti Európy.

“V tomto kontexte vidíme Azerbajdžan ako veľmi konštruktívneho hráča, ktorý môže byť naším strategickým partnerom, jednak pokiaľ ide o poskytnutie trás, ale aj ako dodávateľ plynu,“ vyhlásil.

Ako poznamenal Mammadyarov, jeho krajina ponúka realizáciu Transanatolského plynovodu cez územie Turecka, s pomocou ktorého by došlo k diverzifikácii trás cez južný plynový koridor. "Budeme sa podieľať na preprave plynu z Kaspického mora do Európskej únie prostredníctvom plynovodu, ktorý pôjde cez Gruzínsko a časť Turecka,“ poznamenal s tým, že to umožní zlepšiť vzťahy s EÚ a Európskou komisiou.

„Je to veľmi dôležitý projekt,“ dodal. Južný plynový koridor je pre EÚ mimoriadne dôležitý z hľadiska diverzifikácie dodávok plynu. Bohaté zásoby z azerbajdžanského ropného poľa Šach Deniz pri Kaspickom mori by mali dodávať ročne 16 miliárd kubíkov plynu, z toho desať miliárd pôjde do EÚ a šesť zostane v Turecku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM