Michaela Katonová Samospráva

Až 99 percent hlásení na Pult centrálnej ochrany je falošných

Mestská polícia okrem poriadku v uliciach zabezpečuje aj ochranu majetku Bratislavčanov prostredníctvom Pultu centrálnej ochrany. Väčšina hlásení je falošných, no príslušníkom polície sa už podarilo chytiť páchateľa aj priamo pri čine.

Ilustračný obrázok k článku Až 99 percent hlásení na Pult centrálnej ochrany je falošných
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci Pult centrálnej ochrany (PCO) funguje od roku 1993, až do minulého roku si niektoré mestské organizácie nechávali zabezpečovať ochranu svojich objektov u súkromných firiem. V súčasnosti je na systém pripojených 59 organizácií, pôvodne ich bolo len dvadsať. K PCO sa pripojili základné umelecké školy, centrá voľného času a organizácie STARZ, BKIS, Marianum či OLO.

Keďže mestské podniky za pripojenie na PCO neplatia, uhrádzajú iba vzniknuté náklady spojené s poplatkom za prenos dát. Týmto spôsobom dokážu ušetriť. Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STARZ) takto zrealizovala sanáciu steny v tréningovej hale na zimnom štadióne, opravila bazénovú fóliu a odstránila zatekanie strechy v plavárni na Pasienkoch.

Prečítajte si aj: Bude mať Bratislava metropolitnú políciu?

Pult centrálnej ochrany v súčasnosti sleduje 320 objektov. Jeho úlohou je monitorovať a vyhodnocovať správy z elektronického zabezpečovacieho systému. „Akákoľvek nepovolená zmena v stave chráneného objektu, neoprávnený vstup, násilné vniknutie, je odovzdaný zo systému na objekte okamžite na Pult centrálnej ochrany. Po prijatí poplachového signálu operátor vysiela na miesto zásahovú skupinu – policajnú hliadku mestskej polície,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície Bratislavy Peter Krajíček.

Zaujímavosťou je, že takmer 99 percent hlásení je falošných, no mestskej polícii sa podarilo v decembri minulého roka zadržať páchateľa priamo pri čine, keď chcel lúpiť v petržalskej záložni.

Prečítajte si aj: Mestská polícia eviduje v priemere sto odtiahnutí vozidiel za týždeň

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM