Kultúra

Autorka knihy Mami, kúp mi psa! radí: Ak chlpáča, tak z útulku

Mami, kúp mi psa! - počúvate túto vetu od svojich detí? Alebo ste ju sami adresovali svojej mamine? V rovnomennej knihe od Zuzany Štelbaskej vraj nájdete 27 havkáčov. Teda ich príbehy.

Ilustračný obrázok k článku Autorka knihy Mami, kúp mi psa! radí: Ak chlpáča, tak z útulku
Zdroj: Dnes24.sk

Ondrík veľmi túži po psovi a snaží sa svojej mame dokázať, že starostlivosť o chlpáča zvládne. To je hlavný motív debutu mladej autorky Zuzany Štelbaskej, ktorú mnohí možno poznajú z jej predchádzajúcich pôsobísk, či už z rozhlasového éteru alebo z obrazoviek RTVS. Dnes pracuje ako šéfdramaturgička relácie Reflex TV Markíza.

Kniha sprevádza čitateľov po ceste Ondreja k vlastnému štvornohému priateľovi a zároveň upozorňuje, že pes nie je hračka. Aj keď je s ním veľa zábavy, obstarať si ho znamená aj veľkú zodpovednosť. Kniha, aj keď je určená detskému čitateľovi, by určite mohla otvoriť oči aj dospelým, ktorí neraz nerozvážne domov prinesú šteňa, ktoré skončí vyhodené pri diaľnici, uviazané o motúz v lese či, v lepšom prípade, v útulku.

“Kniha vznikla vďaka môjmu materstvu. Bola pre mňa únikom z rutiny dennodenne starostlivosti o dieťa. Každá kreatívna mama potrebuje niečo, v čom sa bude popri deťoch realizovať,” hovorí Zuzana Štelbaská, hrdá mama dvoch detí, Filipa a Zorky.

Dielo, ktoré naraz vychádza vo vydavateľstve Albatros v slovenčine aj v češtine, slávnostne pokrstili vo štvrtok v bratislavskom knihkupectve Martinus. Aj keď krstnou mamou bola speváčka Kristína, v hlavnej úlohe sa predstavil “útulkáč” – kríženec Rufus, ktorý knihu uviedol do života “opečiatkovaním” svojou packou.

Výber nebol náhodný, kniha vyšla pod gesciou občianskeho združenia Pes v núdzi. Aj spisovateľka tým, ktorí podľahnú vete “Mami, kúp mi psa!” odporúča pozrieť sa radšej po útulkoch, ktoré praskajú vo švíkoch. “Sú plné tvorov, ktoré potrebujú a chcú dávať lásku,” hovorí.

P.S.: Malý Rufus si deň po krste knihy našiel nový domov. Alebo skôr nová rodina si našla Rufusa.

Zuzana Štelbaská o knihe Mami, kúp mi psa!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM