Rôzne

Autobusovú stanicu čakajú zmeny. Cestujúci sa v Bratislave dočkajú väčšieho komfortu

Stanica NIVY, projekt novej autobusovej stanice v hlavnom meste, sa posúva o ďalší krok. Spoločnosť HB Reavis začína s úpravami bezprostredného okolia stanice.

Ilustračný obrázok k článku Autobusovú stanicu čakajú zmeny. Cestujúci sa v Bratislave dočkajú väčšieho komfortu
8
Galéria
Zdroj: HB Reavis

Spoločnosť HB Reavis začína s úpravami bezprostredného okolia stanice, ktoré zahŕňajú odstránenie budovy, v ktorej sídlilo pohrebníctvo na Svätoplukovej ulici. Spoločnosť zároveň ukončila prvú fázu prác na náhradnej autobusovej stanici, ktorá bude sídliť v priestoroch bývalého Centra Bottova, na Bottovej ulici.

Vstupná brána do mesta

Nová Stanica NIVY po svojom dokončení vytrhne Bratislave tŕň z päty a prinesie moderný, obchodno-transportný uzol na svetovej úrovni. Cieľom je, popri modernizácii existujúceho dopravného uzla, vybudovať nový social hub a reprezentatívnu vstupnú bránu do hlavného mesta a zároveň komfortne obslúžiť všetkých návštevníkov, cestujúcich, zamestnancov novej bratislavskej biznis štvrte, obyvateľov susediacich rezidenčných zón a typických nakupujúcich, a to nielen z Bratislavy.

Stanica NIVY tak skombinuje medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, modernú tržnicu a výškovú administratívnu budovu.

Nové priestory budú mať tri nadzemné a dve podzemné podlažia. Nástupiská autobusov sú plánované v prvom podzemnom podlaží, nad zemou majú vyrásť obchody, tržnica, reštaurácie či detské zóny. Unikátnou komunitnou črtou novej stanice je zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a kompletným vybavením pre aktívny oddych a šport. Projekt uvažuje s 2 150 parkovacími miestami.

Náhradná stanica

Projekt novej autobusovej stanice momentálne čaká na potrebné stavebné povolenia. Vďaka prvému však už môžu prebiehať prípravné práce. Prvým krokom je odstránenie budovy, v ktorej kedysi sídlilo pohrebníctvo na Svätoplukovej u­lici.

Odstránená bude aj priľahlá budova, dôjde tiež k úpravám a spevneniu plochy. Projekt by mal byť hotový približne do 3 rokov od začatia výstavby.

V čase výstavby novej autobusovej stanice budú môcť cestujúci využívať služby náhradnej stanice na Bottovej ulici, ktorá kvalitne nahradí funkciu tej súčasnej. Spoločnosť HB Reavis zároveň dokončila prvú fázu transformácie Centra Bottova na náhradnú autobusovú stanicu, ktorá počas výstavby v plnej miere nahradí potrebné kapacity.

Centrum Bottova tak už prešlo interiérovou renováciou, pričom ho v druhej fáze čaká úprava exteriéru. Okrem nástupíšť a výstupíšť budú v priestoroch náhradnej stanice dostupné obvyklé služby pre takýto dopravný uzol tak, aby pokryli potreby cestujúcich.

Čítajte aj: OBRAZOM: Autobusová stanica má svoje negatíva aj pozitíva. Pozrite sa aké

Zdroj: HB Reavis

Podzemný kruhový objazd

Súčasťou prác na projekte je významná investícia spoločnosti HB Reavis do dopravnej a technickej infraštruktúry. V rámci skvalitnenia dopravy už došlo napríklad k revitalizácii Továrenskej ulice. Ulica Mlynské Nivy bude výrazne rozšírená a prejde kompletnou rekonštrukciou tak, aby pokryla potreby nových projektov.

Plánovaný je podzemný kruhový objazd, nové pruhy pre mestskú hromadnú dopravu aj cyklistické trasy. Celkovo investuje spoločnosť do skvalitnenia dopravy v zóne viac ako 24 miliónov eur.

HB Reavis myslí aj na chodcov, príkladom je budúca zelená promenáda, plánovaná medzi Twin City a Twin City Tower, ktorá bude prirodzeným prepojením Grosslingovej ulice a Mlynských Nív. Bratislavčania môžu jednotlivé kroky priebežne sledovať, začiatkom leta boli na Mlynských nivách odstránené koľaje, v najbližších týždňoch bude odstránená aj technicky nevyhovujúca lávka.

Orientácia na rodinu

Koncept Stanice NIVY navrhli svetoví experti na retail, britská architektonická kancelária Benoy v spolupráci so slovenským ateliérom Siebert + Talaš. Stanica NIVY bude výnimočná modernou mestskou tržnicou zameranou na čerstvé potraviny, kvalitnú sezónnu ponuku a domáce produkty.

Spolu s širokým výberom reštaurácií, fastfoodov, kaviarní a kvalitných potravín vytvorí z novej autobusovej stanice vychytenú food destináciu s potenciálom stať sa dôležitou turistickou atrakciou Bratislavy.

Druhou výraznou črtou projektu bude orientácia na rodinu a aktívne trávenie voľného času. Súčasťou projektu bude viacero indoor and outdooor detských zón a zelená strecha vytvorí v centre mesta nový kvalitný verejný priestor určený pre oddych a na rôzne formy kultúrneho a spoločenského vyžitia. V neposlednom rade by sme radi zdôraznili aj výrazný praktický rozmer ponuky služieb a rýchlo-obrátkového tovaru, ktorým bude venované celé prízemie centra. Návštevníci tak pohodlne a rýchlo pod jednou strechou nájdu a vybavia čo bežne potrebujú.

Zelená strecha, o rozlohe dvoch futbalových ihrísk, navrhnutá medzinárodne uznávanými expertmi BDP (UK), prinesie lokalite niekoľko násobne viac zelene než sa v nej nachádza dnes. Projekt Stanice NIVY zlepší kvalitu ovzdušia v celom okolí, autobusová stanica bude v podzemí s vlastnou mikroklímou, strecha bude komplet zelená čím uľaví okoliu v letných horúčavách, dôjde zároveň k zníženiu hlučnosti. Podobné stanice sa dajú nájsť v Madride, Mníchove, Helsinkách, či New Yorku.

Bratislava24.sk informovala Martina Jamrichová, PR & Marketing Manager spoločnosti HB Reavis Slovakia.

Čítajte aj: Nebezpečné koľajnice pred autobusovou stanicou sú už minulosťou

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM