Michaela Katonová Správy

OBRAZOM: Autobusová stanica má svoje negatíva aj pozitíva. Pozrite sa aké

Autobusová stanica Mlynské nivy je vstupnou bránou do hlavného mesta pre stovky cestujúcich. Prestupná i konečná destinácia už akútne potrebuje rekonštrukciu. Na novú, progresívnu podobu, by si podľa aktuálnych odhadov mala počkať do roku 2019. Aké sú jej súčasné negatíva a pozitíva?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Autobusová stanica má svoje negatíva aj pozitíva. Pozrite sa aké
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Ľudia, ktorí prvýkrát pricestujú na Mlynské nivy zostávajú neraz v nemom úžase. Výstavba stanice prebehla v rokoch 1975 až 1983, no od vtedy sa veľa nezmenilo. Na obranu treba povedať, že Hlavná stanica je na tom oveľa horšie. Okrem negatív, sme tu zároveň našli aj viaceré pozitíva. Pozrite sa, aké to sú:

Negatíva

1) Nevzhľadný exteriér

Ošarpané steny, padajúca omietka a tmavé farby neprispievajú k pozitívnemu dojmu. Podchod k nástupištiam od Páričkovej ulice je zanedbaný rovnako, ako aj krytý prechod od zastávok MHD. Schodisko vedúce na terasu objektu stanice od stánkov rýchleho občerstvenia je zatvorený. Vzhľad stanice je celkovo odstrašujúci.

2) Nefunkčný eskalátor

Schodisko, ktoré sa nachádza rovno oproti hlavnému vchodu do priestoru stanice, lemujú dva eskalátory. Naraz fungujú len veľmi výnimočne. Jeden z nich je zväčša zahradený reťazou, na ktorej je vyblednutý nápis „mimo prevádzky“. Spustený je iba ten, ktorý smeruje nahor. Dole už musia ísť cestujúci po svojich, pričom s ťažkou batožinou je to celkom problémové.

3) Kto skôr príde, ten skôr sedí

Lavičiek vo vstupnej hale je žalostne málo, a preto musia cestujúci bojovať o miesto na sedenie. Dvadsaťpäť miest naozaj nie je dostatočný počet pre dopravný uzol, akým autobusová stanica je.

4) Nástupištia

Zastaralé nástupištia chce väčšina cestujúcich rýchlo opustiť. Schodiská sú špinavé, často aj lavičky. Značne iritujúca je aj náročná manipulácia s kuframi pri presune k svojmu spoju, nehovoriac o tom, že si treba dávať pozor na prichádzajúce autobusy. Nezriedka počuť ich trúbenie na ľudí prechádzajúcich z jedného nástupišťa na druhé.

5) Zapáchajúce stánky rýchleho občerstvenia

Prepálený olej zacítite už od zastávky MHD. Jeho pôvodcom sú viaceré rýchle občerstvenia v okolí stanice. Na asfalte sú mastné fľaky a zadné steny prevádzok „zdobia“ grafity.

Novú podobu autobusovej stanice si môžete pozrieť TU.

Pozitíva

1) Prehľadné informačné tabule

Nestihli ste si pozrieť, kedy presne odchádza váš autobus ? Informačné tabule vám túto informáciu bezpochyby poskytnú. Jednotlivé príchody a odchody autobusov sú vypísané prehľadne, preto ľahko nájdete, kedy a z ktorého nástupištia vám váš spoj odchádza.

2) Parkovisko pre bicykle

Každý cestujúci má možnosť uložiť si svoj bicykel do nového oploteného priestoru, ktorý je neďaleko od hlavného vchodu. Stačí, ak si zakúpite dopravnú kartu pri jednom z okienok na stanici. S ňou si otvoríte parkovisko a bicykel uložíte do stojanu.

3) Toalety

Za malý poplatok sú k dispozícii čisté toalety, ktoré pravidelne dezinfikujú ich pracovníčky. Toaletný papier je vždy doplnený, rovnako ako aj mydlo pri umývadlách.

4) Budova je v noci zatvorená

Keďže niektorí jedinci využívali priestory stanice na spánok, prípadne na iné činnosti, budova sa začala na noc uzatvárať. Nástupištia sú prístupné 24 hodín denne, ale do interiéru sa od 23.00 do 4.00 hodiny rannej nedostanete. Zabraňuje sa tak väčšiemu znečisťovaniu celého objektu.

5) Občerstvenie aj lekáreň

Služby na autobusovej stanici síce nie sú dokonalé, ale aspoň sú. Bankomat, úschovňa batožiny, okienka, kde si kúpite lístky ale aj lekáreň, obchod so suvenírmi, novinový stánok a rýchle občerstvenie v podobe kávy či čerstvého pečiva.

Prečítajte si tiež: Na autobusovej stanici zaparkujú cestujúci do Viedne zadarmo. Na Schwechate za rovnakú službu zaplatíte najmenej 25 eur

Na Mlynských Nivách pribudlo nové parkovisko na čip. Pre bicykle

Klady a zápory autobusovej stanice Mlynské nivy
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM